2016-09-03
我都系经朋友推介同各大传媒先识强记大名,试过一次自此以后都有再惠顾。一次平日放工时段买,另一次系星期日下午时间买,分别在于排队时间快与慢,但服务唔会因为人多而敷衍客人架老板娘话平日6:30前要买,迟左部份抢手小吃就会卖光光。最出名的凤爪必点,有骨$43/磅,去骨$70/磅,价钱比其他街市档口更贵。原味凤爪事前由男老板浸过卤水,不加调味都可以空口吃。想调味亦有8大款选择 (白云 沙姜 泰式 麻辣 鱼露 香辣 酸甜 黑椒),甚至可以要求混味∼中麻辣味半磅,沙姜混鱼露半磅:点解称为人性化呢?除左味道自由可以要求之外,一个价钱又可以拆几份帮你调味分盒。老板娘会问客人辣要大中小,要唔要麻油芝麻等等,令我觉得麻烦到人地添 睇住一大匙卤味放份胶盒,佢地好细心会合埋盖倒返水份唔呃称而且,醋汁都有两款,辣味配甜辣醋,唔辣既配甜酸醋。凤爪的皮非常爽,有点类似泰式凤爪的口感,作佐酒小食一流。因为系白卤水味道唔会浊,各种香料配合不怕喧宾夺主。小麻辣半磅:白云半磅:沙姜一磅:令我最惊喜的是鸡膝头软骨。或者用既鸡比较年轻,骨头软骨轻易就可嚼开,口中感觉清爽不会有骨碎的嚼感。同时细细粒特别吸调味,个人推荐麻辣味,有
中麻辣味半磅,沙姜混鱼露半磅: 点解称为人性化呢?除左味道自由可以要求之外,一个价钱又可以拆几份帮你调味分盒。老板娘会问客人辣要大中小,要唔要麻油芝麻等等,令我觉得麻烦到人地添
小麻辣半磅:
同时细细粒特别吸调味,个人推荐麻辣味,有重庆街头烧烤的调味粉味道! 辣度方面唔食辣的人食小辣都可以接受,若然食惯辣可以由中辣开始。老板娘建议醋不要直接倒入胶盒,其一辣味会冲走,其二蒜味会盖过卤水味。
下次经过大埔bbq或踏单车买一盒加料都几好∼