2025-01-17
上环番工算系比较幸运, 因为午餐选择都几多今日突然想食水饺, 打开openrice一揾, 原来附近已经有一间门面非常老旧既一家老店, 连招牌都甩晒色入到去, 有一位非常健谈同有礼既叔叔招呼明明只系几十蚊一碗面, 叔叔好有耐心同我介绍有咩食, 同埋点样配最后我点左8只韭菜水饺 加 面, $63韭菜饺非常饱满, 皮厚度适中, 中式饺当然唔会好似日式咁薄皮汤底100分, 老火汤咁既味, 好鲜甜好香, 我饮晒面质可以, 唔太淋, 煮既时间好岩而最好既一点, 当叔叔拎袋外卖比我, 我讲完唔该转头谂住走果一刻叔叔拍一拍我膊头, 同我讲「阿仔 就过年, 身体健康啊!」果份人情味, 突然涌上心头, 而家香港有几何重会听到店员讲身体健康?我即刻转番身同叔叔讲, 「大家咁话 你都要身体健康!」叔叔回番句「有心! 有心! 下次见」呢份人情味, 我可能听日已经又同你再见。注: $63一碗面我自己比得起, 唔洗咩赞助, 平台唔好诽谤我食免费面。
门面非常老旧既一家老店, 连招牌都甩晒色
入到去, 有一位非常健谈同有礼既叔叔招呼
汤底100分, 老火汤咁既味, 好鲜甜好香, 我饮晒
面质可以, 唔太淋, 煮既时间好岩
叔叔拍一拍我膊头, 同我讲「阿仔 就过年, 身体健康啊!」
我即刻转番身同叔叔讲, 「大家咁话 你都要身体健康!」
叔叔回番句「有心! 有心! 下次见」
呢份人情味, 我可能听日已经又同你再见。