2021-04-03
好耐冇食过蚝饼,喺网上揾到呢间,既然系屋企附近,不如去试一试。就算冒着生命危险经过强制检测嘅新都城,都要闯一闯...小店位于街市入面,但环境比想像中企理,坐得都几舒服。我哋叫咗一个炸蚝饼同炒面share。蚝饼一上到黎,心谂: 好似好好味㖞! 正当我流晒口水,开始分嚟食,老板娘就过嚟话呢个蚝饼唔得,整过份俾你。佢即刻收咗份蚝饼,然后我地十个黑人问号,食咗咁多年,蚝饼都系咁样,究竟系咩唔得呢。谜底终于解开,原来真正嘅蚝饼应该系咁嘅样。颜色都争几远,难怪老板娘一睇就话唔得。原来我食咁多年嘅蚝饼,都系overcook。食落去非常松脆,有少少似日本天妇罗嘅感觉,蚝亦非常新鲜同足料, 完全超晒班。本来谂住两样嘢应该唔够饱,点知蚝饼够晒饱肚,非常满足。应该唔会再去北角𠮶间潮XX啦。本身跟餐得一杯奶茶,个哥仔见我哋个蚝饼要再炸过,等耐左,送多咗杯奶茶俾我哋,埋单仲有九折。 个种人情味,同温暖,同对食物质素嘅坚持,差不多要流泪了。呢度嘅蚝饼,应该系我一生人食过最好食。下次想食,一定会再嚟!