2010-11-29
星期日,天气好,又去西贡行逛。今次唔去六福食海鲜,想试吓呢度嘅西餐。12点几去到,下层已满,所以坐上层,上层较细,而且唔会有一个专serve上层嘅侍应,所以别侍应会比较麻烦。set lunch 款式选择都几多。我点咗烧羊架配杂菜($88),阿妈点了西西里海鲜5色饭($88),而阿爸就单点了炭烧羊架 ($188)。面包先来,外脆内软嘅法包,不过butter 切成cube,又唔溶,好难搽。是日餐汤为西兰花忌廉汤,都好浓,质地也尚算滑。阿妈嘅西西里海鲜5色饭最先来。颜色相当鲜艳,之所谓五色,就系加入红、黄、绿椒粒。饭粒软糯,被酱汁包围著,酱汁很浓香的芝士味。海鲜方面有虾、鱿鱼、蚬同青口仔,味道不错。至于我嘅羊架,也就是不过不失。份量偏细,只有3件羊架,幸好很好肉。火候刚好,肉质软淋,羊膻味很香。阿爸嘅炭烧羊架当然系一分钱一分货。份量较大,而且炭烧得好香,外层微微焦黑,内里肉汁丰盈。肉质软淋,也很juicy~但唯一不好的,就是羊架本身有条大筋,所以近筋位很韧。但服务方面认真麻麻,人手严重不足。有几次想要野同叫野饮同埋埋单都要亲身行落下层,好唔方便。虽然系人手不足,但位位服务员都没有因工作量多而
今次唔去六福食海鲜,想试吓呢度嘅西餐。
set lunch 款式选择都几多。
是日餐汤为西兰花忌廉汤,都好浓,质地也尚算滑。
阿妈嘅西西里海鲜5色饭最先来。
颜色相当鲜艳,之所谓五色,就系加入红、黄、绿椒粒。
饭粒软糯,被酱汁包围著,酱汁很浓香的芝士味。
海鲜方面有虾、鱿鱼、蚬同青口仔,味道不错。
至于我嘅羊架,也就是不过不失。
阿爸嘅炭烧羊架当然系一分钱一分货。
份量较大,而且炭烧得好香,外层微微焦黑,内里肉汁丰盈。
肉质软淋,也很juicy~
但唯一不好的,就是羊架本身有条大筋,所以近筋位很韧。
但服务方面认真麻麻,人手严重不足。
有几次想要野同叫野饮同埋埋单都要亲身行落下层,好唔方便。
虽然系人手不足,但位位服务员都没有因工作量多而黑面,都好nice好有礼貌。