2018-02-23 20 浏览
大年初七,人日,阿妈知我仲未开工,就一早叫埋我去太子𠮶头佢去开𠮶间粤曲社听佢操曲,顺便跟班 Uncle、Aunt拜下年。老实讲,粤曲我就唔多识欣赏,反而,我对楼下𠮶间日本拉面有兴趣得多。所以,我等阿妈唱够之后,就捉埋佢落去食拉面。 听完班长者操曲,真系需要揾个地方清静一下。真系好! 新正头呢个午市时段唔多人,可以静一静。如果是我一个人来的话,我实会拣去坐呢啲自闭位添。 店员好礼貌解释完点样用部平版之后,我就开始拣嘢食。阿妈见我笃来笃去觉得好新奇,仲话家下叫嘢食唔识用电脑咪无得食? 我答佢,无咁夸张,唔用平版,仲可以写纸仔。 笃笃笃笃,就拣好咗要食咩饮咩喇,好方便。 【桂圆姜母茶 $20】、【日本抹茶牛奶 $20】、【日式炸鸡块 $20】一嚟就整杯【桂圆姜母茶】俾阿妈先,佢唱咗咁耐,俾佢润番把声就至啱。佢饮咗之后话好润喉、好舒服。跟住就系我杯【日本抹茶牛奶】,少少甜,抹茶味好香,奶味都好够,饮落都唔错。仲有就系个即炸嘅【日式炸鸡块】,热辣辣,香喷喷。阿妈要保住把声,只吃一块,话啲炸粉厚咗少少。其余的我唔客气了,俾我清晒佢。我觉得肉质都好嫩,炸得好松化,腌得又入味,点埋个甜辣汁仲好食! 【

如果是我一个人来的话,我实会拣去坐呢啲自闭位添。

我答佢,无咁夸张,唔用平版,仲可以写纸仔。

笃笃笃笃,就拣好咗要食咩饮咩喇,好方便。

【日式豚肉煎饺子 $18】

今次阿妈就赞饺子皮薄,只只煎到金黄色,层皮有少少脆兼带点香口,咬落去仲有猪肉汁。三只饺子佢霸咗两只来食。

【八爪鱼波波 $18】

外边层皮烧到金黄色,好香。里面有墨鱼肉粒,爽口弹牙。哈哈! 今次轮到我食两粒。

【魂拉面 $89】

拉面嘅软硬度拣咗中,酱油都系拣咗中。配菜有日式叉烧、玉子、鱼蛋、昆布丝,仲有超大块嘅紫菜添。豚骨汤底好浓烈,啱晒我。都唔顾得仪态了,食到啐啐声,最后连汤都饮晒。

【鲣鱼豚骨清汤拉面 $63】

是帮阿妈拣的。配菜拣咗玉子、叉烧、笋干、木耳、粟米和蟹棒,咁大碗面都只系 $63,仲平过我碗魂拉面,抵到烂啦! 汤底加咗鲣鱼肴制,令豚骨汤多了一重鱼味,和魂拉面嘅浓豚骨汤相比,都是不遑多让。

不得不提的是流心玉子,啲蛋黄流心到呢见到都开心,连阿妈都话正。

阿妈话一直都唔知粤曲社楼下就有好嘢食,第日会带埋班社友落去食拉面。