2023-03-11
铜锣湾出名多野食就系人都知啦,唔止商场,其实啲横街窄巷都好多野食。今日就嚟到渣甸街既炊烧虽然佢系横街入面,但食饭时间都好多人排队,全间餐厅爆满,7点半去到,都排左大概半个钟先入到串烧种类都几多,有啲花多眼乱,选择困难症,咩都想叫,所以每样都嗌咗少少试吓佢最常叫嘅一定系蒜蓉烧茄子,茄子好大条,加埋蒜蓉好好食另外都有啲肥肠,猪颈肉,邪恶之选,肉质都好好,爆哂油脂另外值得一提嘅就系店家嘅招牌,紫薯召皮,店员话其实系粉皮,然后里面包住一啲木耳蒜蓉等嘅馅料,食落去烟烟韧韧,带有少少嘅紫薯味道,加埋入面嘅木耳蒜蓉都几特别店家有两个蜡烛,喺下面轻住一个碟话放串烧上去轻住佢唔会咁容易冻店员都好细心,都会一直好快咁帮你收晒啲碟,亦都会提醒我哋啲嘢好热小心啲食见到呢度都有一啲嘅海鲜类,都嗌左生蚝同扇贝同虎虾试吓,即叫即烧,海鲜好新鲜,蒜蓉夹埋啲粉丝都好好食川味串烧,有大量嘅孜然粉,令到啲串烧好惹味,重口味人士必爱,食下串烧饮下啤酒同朋友聚一聚,都系一个放工后嘅唔错嘅消遣
蒜蓉烧茄子
最常叫嘅一定系蒜蓉烧茄子,茄子好大条,加埋蒜蓉好好食
另外都有啲肥肠,猪颈肉,邪恶之选,肉质都好好,爆哂油脂