2023-03-21 1143 浏览
AOZORA Bakeryあおぞら #enfoodsiast_天后📍天后天后庙道14号地下B及C号舖营业时间:早上八时至晚上七时半(星期日休息)最近天后AOZORA Bakery因为佢嘅千层吐司🍞爆红,搞到小编们都忍唔住慕名而来想试下呢个食过都赞好味嘅千层包!😋当日系星期一,我哋大概十一点半去到,竟然都只系排第三位😨真系超人气呀❤️‍🔥❤️‍🔥不过一场嚟到,冇理由净系试佢嘅招牌包,所以试多咗几款包,睇下有边款值得encore!🤤千层生吐司($30)由十一点半排到一点先开始派筹俾钱嘅千层包,小编们一开始俾咗好大期望佢🤩过咗半个钟先有得拎,因为系啱啱出炉所以好新鲜热辣。搣落真系好拉丝,一片片撕落嚟食都几得意。好香嘅牛油味,食落几软熟。不过由于有牛油嘅关系会有少少油腻。味道比我哋想像中冇咁大惊喜,似比较好食啲嘅方包。不过整体而言都系好食。酸种脆皮吐司($18)吐司外皮偏硬,内笼都几烟轫,口感比较扎实,有啲似黄糖糕同埋白糖糕!🤣面包带淡淡嘅酸味,食完之后都唔会觉得负担好重~朱古力生吐司($23)吐司入面好多朱古力,热食会有爆浆效果🤤亦都系因为加咗朱古力嘅关系,成个包嘅朱古力味好浓,个馅系黑朱古力,
AOZORA Bakeryあおぞら
#enfoodsiast_天后
📍天后天后庙道14号地下B及C号舖
营业时间:早上八时至晚上七时半(星期日休息)

千层生吐司($30)

酸种脆皮吐司($18)

朱古力生吐司($23)
吐司入面好多朱古力,热食会有爆浆效果🤤亦都系因为加咗朱古力嘅关系,成个包嘅朱古力味好浓,个馅系黑朱古力,所以甜度适中👍🏻面包质地就偏软,不过不失。

牛角酥($18)🌟
呢度嘅牛角酥都好出名,咁啱我地攞千层包嘅时候见到佢啱啱出炉🤩即刻买返个试下!果然名不虚传,牛角酥表面非常酥脆,而且酥皮薄,入面好湿软,劲重牛油香,但攞上手又唔会好油腻。正~推荐大家去试吓!

红豆生吐司($22)🌟🌟
食咗咁多款包,差啲冇打算买嘅红豆生吐司反而最有惊喜!因为系汤种面包所以质地好软熟,而且好重奶香味,红豆亦都好绵密~ 面包本身嘅香加上红豆蓉嘅甜,绝对系呢个包嘅点睛之笔✨今次mvp仲唔系你😍😍非常值得一试!

虽然小店日前宣布咗停售千层生吐司😿但系小编认为其他包都唔错,经过都可以买返个包食下~

#hkfoodie #香港饮食 #hkig #hkfood #foodiehk #香港 #香港美食 #食好西 #hkblog #好食 #foodie #eatgoodwest #foodstagram #香港好去处 #香港面包店 #面包 #天后 #hkbakery #天后美食 #天后面包店
  • 红豆生吐司