2023-05-29 151 浏览
📍哈豆观塘出名多工厦,今次觅食去左一间由台湾人开既哈豆餐厅,食到正宗台湾风味;餐厅好有设计感,连墙身都画有台湾既名胜景点,例如九份、平溪等,愈睇愈想去返转台湾!😝🐮丰盛台湾牛肉汤面 $78牛肉汤食得出好香嘅牛肉味,食落仲带有少少辣味,份量适中,牛肉切得几厚身,肉同筋相间👍🏻而面嘅份量啱啱好,味道都算唔错。成碗面总共有三块牛肉、花枝丸同贡丸各一粒。粒贡丸几弹牙,咬落去个下食得出唔会成旧粉😌啲牛肉口感偏淋,偶尔食到啲筋位,几有咬口,食得到有胶质嘅感觉🥳🥘五宝什锦酱干拌面 $68顾名思义就系五种食材,包括香肠、鸡翅、豆腐、贡丸同花枝丸,每款各一样,望落已经好有食欲,可以一次过试晒唔同既野食,又唔洗叫到一大枱食唔晒🤣香肠系台湾香肠,味道偏甜但外皮脆身,肉汁爆晒出黎,相当juicy!!!🤤而鸡翼系有卤过,所以好入味,连肉都好有卤水既味道;而贡丸同花枝丸好弹牙!!食得出系新鲜手打既,咬落仲有一粒粒既花枝,好有口感!🤩而面系用配埋麻辣酱加芝麻酱一齐食,捞匀之后芝麻酱味浓,一向食开重味既我表示满足🈵️🍹哈豆鲜果茶 $52 (跟餐-$10)天气咁热,想叫杯冻饮但又想健康啲,即刻叫返杯鲜果茶消暑解渴,呢杯水
📍哈豆

丰盛台湾牛肉汤面

🐮丰盛台湾牛肉汤面 $78

五宝什锦酱干拌面

🥘五宝什锦酱干拌面 $68

哈豆鲜果茶

🍹哈豆鲜果茶 $52 (跟餐-$10)
天气咁热,想叫杯冻饮但又想健康啲,即刻叫返杯鲜果茶消暑解渴,呢杯水果茶既水果种类都多,有橙、火龙果、提子🍇、车厘茄、百香果同柠檬🍋饮落酸酸甜甜,好解渴!!!

台北三峡蜜香红茶

🍵台北三峡蜜香红茶 $59 (跟餐-$10)
朋友就叫左壶热红茶,系台湾盛产嘅蜜香红茶,茶香味浓,带有淡淡既茶叶香味,未饮已经知道系系好茶~😌而且好解岩岩食完主餐既油腻感😙

🍧嘎嘎脆刨冰 $99
甜品不嬲都系第二个胃,叫返个台式刨冰食~佢地近排有个名为嘎嘎脆芋头爱花生既刨冰~一黎到完全o左,劲大碗!!!真系好有惊喜~🤤其他客人都芬芬望过黎😆刨冰主要由几部分组合而成:嘎嘎脆雪糕筒、红豆🫘、香芋雪糕、特浓花生奶盖、低糖仙草糖水+黄豆粉同芋圆,材料非常多,呢碗既CP值相当高🤩芋头味浓,好适合芋头爱好者!😌我就最欣赏个花生奶盖,好浓郁,花生味劲香!一碗好满,适合3-4个人share食🤤

⭐️好味指数:8.5/10

📍哈豆 (观塘)
观塘骏业里6号富利工业大厦3楼A室
丰盛台湾牛肉汤面