2021-10-02 160 浏览
听到傅珮嘉呢个名除左谂起佢首<<绝>>,仲有既应该一定系佢间台湾面店,虽然之前个间已经退股,但佢再系湾仔重新出发,开左呢间~尚青商号楼高两层,下层主要做外卖,上层就系堂食,以简约为主调,仲有一个角落系摆卖台湾食材,真系好有台湾风味埔里花雕半筋半肉面比起红烧牛肉面汤底,呢碗更多左一阵花雕既酒香,好好饮呀,牛腩同牛筋好味道之余,每款面都会跟酸菜、腌萝卜、油炸鬼,个酸菜辣辣地,酸酸甜甜,神级的好食呀红烧半筋半肉面牛肉面汤底绝对系灵魂,呢个汤头味道浓郁带点甜味,听说系加左烧过的甘蔗,令汤底甜味更有层次,牛腩同牛筋又腍又入味椒盐四季豆都几大碟,但我就略嫌蒜头落得太多,好重味台式香肠刈包台式香肠甜甜的,再加埋佢既酸菜,同刈包一齐食真系好夹茉莉绿茶茉莉绿茶茶味清香,食左咁多浓味野清清味蕾就岩晒汤底真系十分出色,酸菜亦都系另一个亮点,食得出真系用心制作,真系感受到个份台湾既味道

酸菜
红烧半筋半肉面

椒盐四季豆
都几大碟,但我就略嫌蒜头落得太多,好重味

台式香肠刈包
台式香肠甜甜的,再加埋佢既酸菜,同刈包一齐食真系好夹

茉莉绿茶
茉莉绿茶茶味清香,食左咁多浓味野清清味蕾就岩晒

酸菜