2017-08-30
每到打风嘅时间,我地偏远地区人士就特别想出去,屋企冇啖好食,附近又冇食店。风球除下后,就二话不说坐车去左铜锣湾,事前打过电话问过餐厅,店员话由于要准备食材,大约六点会恢复营业,可以一尝呢间人气台湾菜。餐厅位于骆克道大厦顶楼,电梯一开已经踏入餐厅范围,地方唔算好大,约莫三十个位,餐厅装潢简约,水泥地、木色主调,比较特别系有几个对住大玻璃嘅吧枱位,可以望到坚拿道天桥、时代广场等。打风过后,生意依然很好,7点零钟已经近乎满座。我地被安排坐喺窗边一角,外面落住雨,交通比平日少,天气渐暗,但餐厅好热闹,播住熟悉嘅国语歌,落差有点大,忽然都感性起来餐牌选择唔算好多,有面、饭、卤味、小食、炸物、台式饮品等,定价稍高,考虑到地段加上属明星食堂,都理解。由于当日打风,蒜泥白肉、虾卷未有供应,好在想食嘅都有呢红烧牛肉面 $75另外仲供应招牌嘅三星牛肉面,分别除左牛肋肉,会有埋牛筋、牛肚。红烧牛肉面嘅卖相唔错,牛肋条足足有四大条,仲有两片忟得腍身嘅萝卜,面条扁身,类似「请坐」,食落唔会太硬,有嚼劲,口感唔错,面量颇多,挂汤力有待加强。汤底方面,店方强调绝无加入味精,熬足廿四小时,个人认为就未系好浓郁,不过加
红烧牛肉面 $75
另外仲供应招牌嘅三星牛肉面,分别除左牛肋肉,会有埋牛筋、牛肚。红烧牛肉面嘅卖相唔错,牛肋条足足有四大条,仲有两片忟得腍身嘅萝卜,面条扁身,类似「请坐」,食落唔会太硬,有嚼劲,口感唔错,面量颇多,挂汤力有待加强。汤底方面,店方强调绝无加入味精,熬足廿四小时,个人认为就未系好浓郁,不过加左豆瓣酱,饮落微辣带牛味,有需要可以加入自家炒制嘅咸菜,食完都唔会特别口渴呢牛肋条未至于入口即溶,事实上都已经忟得好腍身,亦冇筋冇渣,保留牛肉嘅口感,红烧牛肉面黎计,都几出色
阿嬷鲁肉饭 $42
比起好多有名嘅鲁肉饭,定价都系高出少少,不过饭量相对多一点,仲有半只卤蛋同酸瓜。鲁肉切成幼条,肥瘦双隔,肉汁就唔算多,食落唔会太咸亦冇油腻感,鲁味浓度一般,家常饭嘅感觉,不过肉嘅份量再多啲,性价比更高。卤蛋硬身,似猪脚姜蛋嘅口感。饭唔会太硬或黏身,味道都唔错呢
卤味大肠 $46
大肠口感好软熟,清理得干净,没有一丝异味,切成幼身薄片,便于咀嚼。卤水味比鲁肉饭来得强烈,因为卤汁很丰富
KTV香肠 $42
个人非常喜欢食台湾肠,虽然价格稍高,不过份量都相对多。肠仔切得很薄一片,轻轻煎过,唔系白烚,油份浸出,令香味更突出。
第一盐酥鸡 $48
盐酥鸡冇骨,啖啖肉,新鲜炸起热辣辣,食落酥脆,炸粉都唔厚呢,鸡肉都保持嫩滑唔老,亦唔会好咸或者太热气。
台式饮品选择颇多,有奶茶、冬瓜茶、仙草、拿铁等,甜度冰块自选,亦可按喜好加入配料,例如珍珠、红绿豆、芦荟、仙草,定价$24-42,未有跟餐价,或许会令好些人却步,但其实质素都唔错。
香芋拿铁 $31
上枱时有明显嘅渐层,仲有珍珠,饮用前摇匀。入口香芋味好浓郁,具体啲黎讲系同溶左嘅雀巢香芋味雪糕相似,饮落几滑溜,奶味唔会盖过香芋。珍珠比较细粒,咬落都几烟韧呢。
仙草奶绿 $38
中规中矩,茶味稍被奶味盖过,仙草份量都几多,比较腻口,加上已经食得好饱,所以都未能饮哂。
黎之前都睇过唔少报导同评论,自己一向都相信口味系好个人化嘅,作为参考,个人就并冇抱很大期望前来。正唔正宗我唔敢讲,即使系台湾人主理,各家食材秘方都唔同,而最重要系揾一间啱自己口味的
餐牌:
餐厅: