2023-11-06
继坑口同宝林,寿司郎终于开分店开到将军澳店!今次佢选址将军澳广场,人流都好多。 同其他分店一样,今日去到已经要等位,不过好彩时间尚早,等左30分钟就已经可以入座。 呢期佢地又做紧唔同嘅期间限定。今期系赤醋饭,平时白醋饭就食得多,赤醋饭又系乜东东呢?赤醋饭系将固名思议就系用赤醋造成寿司饭,而赤醋系来自熟成酒粕,酸味同层次都同白醋不同。赤醋唔单止少有,更加可以带出鱼生嘅鲜味。依家呢个期间限定嘅时段所有寿司都会配上赤醋饭。 由于食左下午茶嘅关系今晚就食个轻晚餐。长鳍吞拿,吞拿鱼蓉军舰,吞拿鱼,海松,虾三味,呢五碟寿司都系我至爱,配上赤醋饭,的确令成件寿司味道升华左。 系呢呢个期间限定,仲可以用$12 追加三旧赤醋饭,但系唔系真系会有人叫呢!?