2022-07-26
之前帮衬过乐富𠮶间「小火焰韩式咖啡厅」,今日嚟大围探班,发现原来附近都有分店,晏昼就同朋友一齐过嚟食个 lunch。门面缤纷夺目,好抢眼。店内装潢亦时尚型格,以一室啡杏色为主,色调柔和,感觉开扬舒服。我哋每人点左一个午市套餐,另外再加配左两款小食,忌廉蟹肉饼 (+$16) 同 芝士夹饼 (+$15)。蟹肉饼即叫即炸,送上时仍热辣辣,入口外脆内 Creamy,香口又唔油腻!夹饼入面夹住满满嘅芝士,食落咸咸香香,好惹味。鳗鱼烧蕃茄汤乌冬 ($78),鳗鱼烧得焦香,好大块,肉质软腍,入口啖啖肉,油香丰富。酱汁味道亦啱啱好,咸甜适中,不会盖过鱼香。蕃茄汤用料亦唔马虎,内有鲜茄、粟米粒和昆布等,真材实料,味道天然,甜酸香俱备,配以烟韧滑溜嘅乌冬,令人食指大动。甜薯咖喱烧牛扒饭 ($68) 牛扒卖相一流,睇下几大块,而且厨师好细心,上桌时已切件,食落肉质好嫩滑,牛香味浓。咖喱辣度亦啱啱好,味道带甜,大人细路都啱食。另外饭面仲配左只太阳蛋,用蛋汁嚟捞饭真系冇得输。餐厅午市免收加一,另外每个套餐都会奉送咖啡或茶,转冻饮+$3,或以优惠价转换其他饮品。饮品点左杯冻嘅岩盐焦糖咖啡 (+$13) 而朋友
甜薯咖喱烧牛扒饭 ($68) 牛扒卖相一流,睇下几大块,而且 厨师好细心,上桌时已切件,食落肉质好嫩滑,牛香味浓。咖喱辣度亦啱啱好,味道带甜,大人细路都啱食。另外饭面仲配左只太阳蛋,用蛋汁嚟捞饭真系冇得输。
饮品点左杯冻嘅岩盐焦糖咖啡 (+$13) 而朋友就拣左可乐,咖啡味道浓香,焦糖味亦恰到好处,入口冰爽凉快,配上岩盐,双重滋味!
意犹未尽,最后再加左客 3.6 牛乳奶冻 (+$10) 食落口感好滑、好香牛奶味,而且唔太甜,用嚟做饭后 甜品啱晒!