2023-05-23
麻辣风云 Spicy Restaurant 📍铜锣湾骆克道491-499号京都广场5楼年头见到好多人分享一个诸葛亮草船借箭造型嘅炸馒头,知道系食辣嘢嘅舖头,虽然我唔系好食得辣,但系见到佢呢个咁有特色嘅造型同咁大份量嘅川菜,都好想去试吓。一直都收藏咗喺bookmark好耐,呢次同朋友去开铜锣湾食午餐,就行街行到晚餐时间去食,我哋大约6:30左右到啦,去到走嘅时候已经全场满座,大家记得要book位啊! 💰$58人气炸馒头 🥯先同大家分享咗呢个人气炸馒头先啦,头先都喺前言分享咗系被佢个外型吸引咗嘅。原来佢唔单只系草船借箭咁简单,船身仲有好多个窿,放入大量干冰,制造好大烟雾嘅感觉,净系为咗打卡而叫都好抵!讲返炸馒头先,一只船装住六件大大嘅炸馒头,每件外层都炸得非常金黄酥脆,里面嘅包好软熟,最啱就系点炼奶食! 💰$388太极鸳鸯鱼 🐟想食酸菜鱼,又想食水煮鱼,心大心细有选择困难症?我哋非常推介你试吓呢度嘅太极鸳鸯鱼,虽然系鸳鸯锅,但两边嘅鱼片份量非常多,食极都有好似无底深潭咁多!除咗鱼片仲有好多其他嘅配菜,例如金菇、莴笋、酸菜、宽粉、豆卜等等。因为我哋都唔食得太辣,所以同店员讲我哋要拣最少辣度嘅
📍铜锣湾骆克道491-499号京都广场5楼
💰$58
人气炸馒头 🥯
💰$388
太极鸳鸯鱼 🐟
想食酸菜鱼,又想食水煮鱼,心大心细有选择困难症?我哋非常推介你试吓呢度嘅太极鸳鸯鱼,虽然系鸳鸯锅,但两边嘅鱼片份量非常多,食极都有好似无底深潭咁多!除咗鱼片仲有好多其他嘅配菜,例如金菇、莴笋、酸菜、宽粉、豆卜等等。因为我哋都唔食得太辣,所以同店员讲我哋要拣最少辣度嘅𠮶个,由于呢度嘅菜式都系由超过20年川菜经验嘅厨师主理,所以都保留到𠮶种辣味,但又唔会过油过辣,都好啱香港人嘅口味。虽则食食吓,我都觉得有啲辣,但系我同朋友我觉得呢种辣系好食嘅辣,可以用个爽字形容!酸菜鱼同水煮鱼嘅鱼片都好滑,近乎无骨,而且完全无腥味,好易就会食完一片追住食另一片!
💰$68
四川担担面 🌶️🍜
净系食鱼我哋惊唔够饱,所以都有拣返一款主食嚟食。本身我自己系想拣炒饭嘅,但又惊份量太大,食唔晒会好浪费,朋友就建议不如叫碗四川担担面食。好彩有听佢讲咋,担担面可以选择辣度麻度,我哋拣咗小麻小辣,上面放满大量肉沬同花生,麻酱味唔算好重,但个汤底唔会好油,辣同麻都系香同有层次嘅,面质偏有咬口,唔会过淋,我非常欣赏!
💰$58
黑糖脆炸糍粑 🍢
第三款餐厅必食推介就系甜品类嘅黑糖脆炸糍粑啦,我自己食亲川菜或辣嘢都会睇吓有无炸糍粑食嘅,因为平时食唔同类别嘅菜都比较少有,而且佢饱肚得嚟又系炸嘢,啱晒我嘅口味。佢上面嘅黄豆粉量好多,黑糖唔会过甜过黏,糍粑亦炸得外脆内烟韧,全部都恰到好处。
💰$38
鲜芒椰果玉露 🥭
朋友拣咗呢杯鲜芒椰果肉露,椰果量唔算太多,少少哋增加口感,芒果味香浓,朋友认为解辣一流!
💰$38
冰凉椰汁冰 🥥
我自己就拣咗椰汁冰嚟饮,同泰国菜嘅原理一样,都系饮少少嘅一啖就非常解辣,所以一边饮一边食,不知不觉就清咗盘太极鸳鸯鱼啦!