2022-01-06
⁑📌 𝙋𝙞𝙘𝙞西环坚尼地城加多近街45-55号恒裕大厦地舖•主打手工意粉,坐落于坚尼地城嘅pici🍝最iconic嘅莫过于佢一排开放式嘅餐枱,瞬间仿如置身于欧洲,过上一个休闲嘅下午🌞(小编现实系只有一个半钟 lunch break,赶头赶命翻campus上lecture😛)Anyways Pici被誉为有𝐁𝐄𝐒𝐓 𝐓𝐈𝐑𝐀𝐌𝐈𝐒𝐔 𝐈𝐍 𝐓𝐎𝐖𝐍又系咪真嘅呢😎想知就要睇落去啦⬇️•𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡💰158 each𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 ❄️𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐚’𝐬 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬Parma Ham嘅份量令人叹为观止,份量多到食唔晒要takeaway😂虽然平时我真系不太喜欢食洋葱,但系Parma Ham就咁食真系会有少少过咸🧂所以配搭pickled onions🧅酸酸地就可以有中和嘅作用抱歉没有拍照📷😢ε٩(๑> ₃ <)۶推荐指数: 8/10𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 呢度大部分pasta都有两个共通点,首先颜色比较深,比较黄🟡隔住酱汁都可以食到淡淡鸡蛋嘅香气🥚其次pasta异常地弹牙,特别当意粉有一定厚度嘅时候,弹牙嘅口感令人份外满足。🕶𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 (+$28)身为pi
📌 𝙋𝙞𝙘𝙞
西环坚尼地城加多近街45-55号恒裕大厦地舖
𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡💰158 each
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫
❄️𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐚’𝐬 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐮𝐭𝐬
抱歉没有拍照📷😢
ε٩(๑> ₃ <)۶推荐指数: 8/10
𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚
🕶𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 (+$28)
身为pici其中一个signature我地又点可以miss out🥳先用份量夺人嘅truffle绝对唔只得个样,食入口绝对绝对AMAZING🤩松露嘅香气包覆每一条意粉,每一啖都有惊无险,松露香气及后会系口腔徘徊,挥之不去🍃酱汁嘅浓稠度刚刚好,系buttery同creamy之间取得一个完美嘅平冲⚖️少量嘅香葱炒蒜令到味度更丰富,更上一层楼🏙满足度爆灯🈵
🪤𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐥𝐥𝐚 𝐆𝐫𝐢𝐜𝐢𝐚
Fettuccine可以话系我数一数二最钟意嘅pasta,嚟到当然要一试🥳一上菜,羊奶芝士碎仍然清晰可见🧀洒上香脆嘅烟肉碎🥓赏心悦目。羊奶芝士随住时间同搅拌,受意粉嘅热力慢慢融化,化成酱汁包裹住意粉,每一啖都可以细味到奶制品独特嘅香味而及意粉本身嘅味道😇原本感觉单调嘅味蕾受到香脆烟肉碎嘅咸味冲击,𣊬间变得心花怒放🌼
🐚𝐂𝐡𝐢𝐭𝐚𝐫𝐫𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧
黑色比较幼细嘅面系三者入面最为爽口,而且回弹力十足😗一咬会感觉面条立即断开,非常过瘾。酱汁以蕃茄作为基底🥫虽然质地唔算浓稠,个味道比想象重而丰富,唔会太咸嘅酱汁宛如收录咗成个海洋🌊味鲜而且带有层次,有惊喜。带有微辣🌶整体变得相当惹味,教人忍不住一口接一口🦷
ε٩(๑> ₃ <)۶推荐指数: 9/10
Pasta真系各有各精彩,所以… 打和😆😆
𝐃𝐢𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
👑𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
TIRAMISU真系唔系浪得虚名最值得赞叹系mascarpone嘅layer🤤味道香醇而且幼滑✨够挺身得嚟又好light🌬唔会有负担更唔会浆住个口,成件事好清爽但系味道非常到位🌙即使唔食咖啡嘅我,面对浸透espresso嘅lady finger layer都无法抗拒☕️绝对绝对唔夸张系我食过最好食嘅tiramisu❣️写到呢到我又想再食🥄
ε٩(๑> ₃ <)۶推荐指数: 10000/10 (无可挑剔👼🏼)
🥛𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚
Panna Cotta都非常不错,布甸质感如丝般滑,而且十分jiggly😈奶香味重,配上酸酸甜甜红桑子果酱,味道丰富💫不过老实说真的不如前者般震撼,记忆点唔多。
🤍🤠特别鸣谢好友提供部份真挚食后感想
💁🏻♀️ pici在以下地方都有分店:
中环、湾仔、尖沙咀、荔枝角、沙由、将军澳
🧮🙅🏻♀️没有加一服务费哦 (但员工服务依然非常到位,大赞😁👍🏼)
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全属我诚实意见,谢谢