2022-05-22
之前都有食过木玥巷,不过从未食过佢嘅午餐,今日星期日,同朋友二人两点几三点去到,竟然仲有好多人,幸好我哋坐咗最后一张枱,我哋后尾嘅人就要开始等位了😛午市冇佢招牌合桃真系好可惜😭之前食过真系食唔停,好有黑糖焦香味,好有冲动买一大包返屋企不断食,我一定一晚就会食晒,肥到爆!同朋友叫一人一个餐~配嘢饮基本要加6蚊红烧牛肉面($65)🍜影相睇唔出,但其实系好大碗面,面量劲多,差啲食唔晒,面条粗粗地,有咬口,不过汤比较清淡,配埋面唔似平时啲牛肉面咁浓味,就咁饮个汤好清甜,食完唔会好辛苦好口渴😋至于牛肉而言,炆得好冧,好易咬开唔会痴晒喺牙罅,有香料嘅味道,不过牛肉味就比较弱😗+$6 跟餐热咖啡唔系太特别,系一般冲粉嘅咖啡,附上一包糖🫣木玥盐酥鸡饭($58)🍗一上枱吓一吓,鸡嘅份量超级多!难怪友人话佢上次要打包啲鸡返屋企,就咁咬落口已经好好食,唔系死咸,劲热辣辣(当晚即刻生飞痱),盐酥鸡会配上柚子汁一齐上,点埋汁再升华咗个味道,甜甜酸酸好清新嘅鸡粒😍𩠌晒我成碗白饭,饭煮得正常,睇上去偏湿,但食落口感可以接受,下次会想加10蚊要鲁肉一齐捞,因为始终就咁食盐酥鸡食完会有少少干😶🌫️跟餐青瓜拌碟🥒叫任何餐
红烧牛肉面($65)🍜
+$6 跟餐热咖啡
唔系太特别,系一般冲粉嘅咖啡,附上一包糖🫣
红烧牛肉面
木玥盐酥鸡饭($58)🍗
木玥巷盐酥鸡饭
跟餐青瓜拌碟🥒
叫任何餐都会跟嘅,爽脆口感,醋嘅酸味适中,唔会酸死人,但又有醋香🥳
总体而言,木玥巷嘅价钱系偏贵,埋单星期六日仲要加一,总数$142,喺偏僻地方开嘅餐厅有时都会有少少质疑佢嘅价钱,另外枱底嘅地下会有少少油油地,但食物质素良好,可以再战🤩🤩