2024-07-08 3102 浏览
见到社交平台好几个post都有分享去呢间由泰国人主理嘅餐厅,话哂本身个人都好热气嘢,所以就走咗去试噜~嚟到厅嘅时间大概系18:30,喺呢个未算系人流嘅高峰期,我地前面已经有7枱排紧队了,一行两人嘅我地系第8枱,成三十几度喺条街度企其实都真系几热,店住有将餐牌贴喺出面,方便外卖同堂食客睇定想叫啲咩食先。再望入餐厅入面,佢真系全场爆满,个个都叫到成枱嘢食,睇嚟如果唔想等位嘅话,平日要六点入座先得。喺等位嘅期间,不停见到有人嚟叫/啰外卖,由此可见佢都几受居民欢迎。等咗半个钟终于入座了,曾经听人讲要排几个钟队先入到去食,所以我谂半个钟算快~ 嗱嗱声叫咗三样嘢食:醉猫炒河、烧牛肉、泰式椰汁鸡汤烧牛肉($138):份量足,就咁食牛肉都有淡淡蜜糖甜味,带出牛肉嘅鲜味,值得一提嘅系牛肉烧得啱啱好,唔会嚡涩涩。蘸咗泰式辣酱嘅牛肉就超惹味,辣酱味道似系以现成嘅酱加工而成,美中不足。泰式椰汁鸡汤($108):椰汁鸡汤好足料,有极多汤料,椰汁味突出,味道小辣鲜味可口,两个人叫细嘅份量刚刚好。醉猫炒河($88):肉碎份量好多,味道只有bb辣,整体调味贴合香港人嘅口味,宽河粉份量可以多少少,咁就大满足。以一个钟头

烧牛肉

泰式椰汁鸡汤

醉猫炒河

以一个钟头用餐时间嚟讲,上菜速度算快,所有餐点都热辣辣即叫即整,个人食嘢比较慢,但都唔觉得好赶,整体感觉唔错,如果唔使排队嘅话一定会再回头。食紧嘅时候排队嘅人无减少过,待应态度可以,用餐体验愉快。
题外话/补充资料: 如果要将佢同九龙城泰X国比较,以烧牛肉嚟讲,我会拣后者,每一次食都好钟意佢个自家制嘅汁,超惹味。但以醉猫炒河嚟计,前者嘅调味更加贴合唔食得辣嘅人嘅口味,肉碎分量仲多啲添,所以两间餐厅,各有千秋。正如咸鱼青菜,各有所爱~
2024-07-04
烧牛肉