2016-07-01 2010 浏览
泰国菜中我比较钟意食菠萝海鲜炒饭 所以我经常性都习惯叫一拆菠萝海鲜炒饭 今次一上枱令我觉得好惊讶因为个菠萝真系好大个都 铺满晒配菜 好足料一笔落去即刻满泻 份量可以供两个人至三个人食 例牌菠萝海鲜炒饭入面当然唔少得主角菠萝 呢次波炉味道唔酸偏甜好有菠萝肉汁嘅香味 菠萝忌肉汁渗透入炒饭嘅饭底所以就算净食炒饭都食得出菠萝嘅鲜甜香味更上海鲜嘅配菜有鱿鱼虾等等全部带出鲜甜口感又唔会太韧唔会太老嫩滑度刚好 再加上游肉松腰果等配菜肉松入口松化 唔似隔夜肉松弛新鲜肉松唔会太咸腰果食落好清脆好香 完全冇受炒饭嘅热力影响 大家配合起上来相得益彰 完全系完美嘅配合另外我仲叫咗一碟 泰式炒通菜 泰式炒通菜虽然平平无奇 但系我好欣赏 佢嘅秘制酱料有少少唔同 唔会太辣 未食已经闻到阵阵嘅镬气香味食落唔会太咸唔会太甜浓度刚好 通菜食落去有爽脆口感 又唔会太油 太肥腻 配合喜 菠萝海鲜炒饭完全系一个人食泰国菜嘅必然之选
菠萝海鲜炒饭
泰式炒通菜