2022-07-24
天气咁热,今日下午去元朗揾返间餐厅坐下,食返个yummy lunch…今日想食泰国野,热辣辣,食下泰国菜,过返个hot summer…呢间公车泰国餐厅…之前都黎食过,感觉唔错,野食多元化,又抵食又好味,所以今日再黎食返个lunch..呢度有lunch menu,下午茶menu,仲有常餐或恒常散叫既menu…我们点了一个海南鸡饭。呢个海南鸡饭好好味,先讲一讲海南鸡件好嫩滑,而且仲切得大大件,啖啖肉好好味,好正呀。沾埋个酱汁食,酸酸的仲为惹味,十分吸引好好味。另外个椰浆饭都超好味。啖啖椰香,香而不油,超惹味。而且份量仲好多,吃得饱饱,好抵食。另一款点了泰式炒金边粉,诚意之作,入面有好多配料,豆腐干、虾米、花生、葱等等,炒得好干身好惹味,好正呀。个金边粉仲有惹惹茄香,十分惹味香口,好正。除了主食外,仲点了一些小食,过下口瘾。由于有选择困难症,所以点了一份小食拼盘,虽然只是细既size…但份量都唔少,而且岩晒二人分享。入面有弹牙爽口既炸虾饼、足料又烟烟韧韧既炸鱼饼、脆卜卜又多馅料既炸春卷、啖啖肉鸡肉串烧、大量既炸虾片。全部小食都好好味、好吸引。另外仲点了两只香茅鸡全翼,啖啖肉好好味,又香又浓汁
除了主食外,仲点了一些小食,过下口瘾。
另外仲点了两只香茅鸡全翼,啖啖肉好好味,又香又浓汁酱味,超级惹味,好欣赏呢串烧香茅鸡全翼。
野饮方面,点了一杯冻柠茶同椰青。
椰青岩晒热辣辣天气黎饮,又解暑又清凉,爽。
仲有,家下帮衬个阵like左佢地社交平台..
仲有虾片/椰汁糕送。我地拣左送椰汁糕,好正。椰汁同西米合二为一,滋味。