2022-03-25
今日终于去咗期望而久重庆大厦食嘢,重庆大厦比我嘅感觉一直都好神秘,经过门口就一大班人拉住你,叫你入去食嘢。今次同埋一班friend入去,所以都安心啲,认真同佢哋倾偈之后,其实佢哋都几好人嫁!🌈Paani Poori 印度脆米球 $68呢个成日都系睇印度街头小食片会介绍嘅,个个人都话超级难食,佢啲水系又酸又臭嘅~但其实实物完全唔系𠮶回事!成碟嘅总共8粒,每粒都塞满左薯蓉,肉碎,仲有少少洋葱?其实捞埋真系唔知自己食紧咩,净系食到薯蓉味😆你要将绿色嘅汁,倒入个球度,在一啖拍晒粒野食。绿色嘅汁系酸酸辣辣,好似tabasco咁!所以其实整体都几好食🌈Butter Chicken $108佢唔似出面𠮶啲日本/其他国家嘅咖喱,食落系好独特嘅印度咖喱味,Feel到有好多香料!好复杂嘅味道,但都系好食嘅‼️里面嘅鸡肉都唔少,系佢烤过先再放入去嘅,所以好好食好香🌈蒜蓉烤饼 $28 / 印度芝士馅饼 $40蒜蓉烤饼见到面头扫咗一层蒜蓉牛油,食落劲香口,点埋咖喱就perfect好好食!同行朋友都好想疯狂encore芝士馅饼就冇咩特别,可能咖喱味太重,根本唔太食得出芝士嘅味道!所以建议叫返普通嘅烤饼就可以啦值得一
🌈Paani Poori 印度脆米球 $68
🌈Butter Chicken $108
🌈蒜蓉烤饼 $28 / 印度芝士馅饼 $40
值得一提嘅系,记得唔好饮餐厅俾你嘅水,劲大浸水喉水味!好似漱口唔小心吞咗啖水咁🤢