2024-09-14 103 浏览
今日去尖沙咀星光行诚品买嘢,入到店内远远闻到一阵阵面包的香气,作为包包控,跟住味道走就对了,远远就见到一间环境型格的面包店,名字叫「Bon Appétit Bakery」,香味原来是来自佢哋最新推出嘅即焗「千层贝壳挞」,这里仲有座位可以堂食,而且仲有手工饮品配合,即时要喺度食返个下午茶🫶🥧千层贝壳挞 $ 18即叫即焗,酥皮层次分明,口感超级酥脆,满满牛油香、店家仲特别混合不同类型的蛋,做成的蛋浆更香滑香浓,蛋浆面层带一点焦香内里香滑无比,我完全冇力抵抗,连食咗两个,仲配合埋佢哋嘅手冲饮品,满满咖啡香的香芒冷萃咖啡,非常满足的下午茶见到咁多种类嘅面包,我点会就咁罢休,当然又买咗唔同口味返去做早餐或者下午茶,最后见到佢哋嘅包装,面包店当中我见过设计最靓,所以就算买面包送俾人都非常大方得体🫶🥨碱水面包一般面包店少有的碱水面包,面团无添加糖,不用发酵,浸泡碱水后,焗出嚟嘅面包就是咸香咸香,而且口感烟靭有嚼劲,重点就系冇咁肥添,我喜欢🤣开心果奶酥碱水棒 $ 33奶酥碱水棒 $30🥯贝果贝果使用优质的日本面粉,口感烟靭有咬劲,而且相当有份量,味道唔太甜,其中一款伯爵茶奶酥贝果,以苹果造型设计,靓绝

🥧千层贝壳挞 $ 18

🥨碱水面包
开心果奶酥碱水棒 $ 33
奶酥碱水棒 $30

🥯贝果
贝果使用优质的日本面粉,口感烟靭有咬劲,而且相当有份量,味道唔太甜,其中一款伯爵茶奶酥贝果,以苹果造型设计,靓绝住全场,怎能忍手
▪️日本南瓜贝果 $ 30
▪️伯爵茶奶酥贝果 $ 38

🧄爆浆蒜蓉芝士包 $ 36
这款人气大热的面包,去到边度见到我都会买,喜欢焗完之后热辣辣,外层带一点微脆,面包软熟,包住满满的牛油、蒜蓉和忌廉芝士,真系超级好食

🔔天使之铃 Canele
外层充满焦糖香,表面酥脆,内里湿润绵密,口感找对了,配合两款大热的味道,美味😋
▪️小山园抹茶可丽路 $ 28
▪️云呢拿可丽露 $ 28

食面包都要配饮品,这里更推出每天新鲜人手冲制的手工饮品,有四款选择,味道天然唔太甜好健康,更加推出小支装,可以试吓喜欢什么口味,再买支大嘅,包装用玻璃樽设计,美轮美奂,我仲即场饮咗佢哋嘅香芒冷萃咖啡,超浓嘅咖啡香带点芒果香气,好饮👍

▪️手工茶饮(大支装)$ 68(小支装) $ 12

🥖面包储存方法
室温保存3天| 冰箱0-4°C 保存5天

↪️加热方法~先解涷至常温状态
预热焗炉185°C上下火表面喷水加热3-4分钟
气炸锅185°C表面喷水加热3-4分钟(口感较脆)
微波熏900w表面喷水加热1分钟

• 奶酥碱水棒