2023-11-13
之前听同事讲过呢间豆乳狂人几好味,不过位置唔太就脚,冇机会试到。最近见佢越开越多间,黄大仙都有分店喇🎉!除咗招牌嘅豆乳好出名,连港式糖水都比佢玩到咁多花款🍡,有豆腐花、仙草、桃胶、芋泥、芋圆等等,真系大把选择。同埋佢啲包装都好得意,糖水系用密实筒仔装起 (💡记得洗干净重用呀),分店都有个好Colorful嘅打卡位比你「相机食先📸」,不过黄大仙店只限外卖。🥭🍉芒西豆花 $55🩷今期新品推品系西瓜系列,芒西豆花真系必嗌🌟。底层系佢哋正宗无糖嘅豆腐花,顶层就系粒粒清甜嘅西瓜同芒果,仲要走晒核,啱晒我呢啲懒人可以食吓生果😍,食埋豆花清清热气。好特别系佢面头落咗厚厚嘅奶盖🥛,好重奶香,成件事好夹 好Creamy。本身以为食唔到咁多,但有西瓜同芒果真系Perfect Match,食食吓都食晒喇,好推介大家要试呢个呀🌟👍🏻!🍡三色芋圆豆花 $32呢个又系有惊喜,啲芋圆系低糖,但又食到三款芋圆嘅分别,蕃薯𠮶粒味道好出。呢个好啱买返去比长辈食,我妈咪都力赞话唔甜👍🏻,几啱佢胃口又清清地。🕵🏻♀️:不过我觉得有啲淡,健康嘢系淡味啲🌯吉列猪扒粢蛋饭 $45粢饭又系港式早餐好重要嘅成员。呢度嘅狂人粢饭都有好几
🥭🍉芒西豆花 $55🩷
今期新品推品系西瓜系列,芒西豆花真系必嗌🌟。
🍡三色芋圆豆花 $32
🕵🏻♀️:不过我觉得有啲淡,健康嘢系淡味啲
🌯吉列猪扒粢蛋饭 $45
粢饭又系港式早餐好重要嘅成员。
呢度嘅狂人粢饭都有好几款,我呢个吉列猪扒虽然系有啲贵🤏🏻,不过大大旧又满满材料,有齐猪扒、榨菜、油炸鬼同肉松,系几好味,仲好饱肚👌🏻!
🥛鲜芋泥豆乳 $32
用粗饮管饮就可以品尝到个层次感💜。啲鲜芋泥都打得几蓉,味道都系偏低糖,好健康又有啲口感咁!
🥛8.6 特浓豆乳 $24
睇质感就知特浓,佢个Texture好似系平时冬天会用劲滋润版Toner𠮶只杰杰地嘅质感🤣🤣。不过因为系无糖,所以饮落唔会好有味,可以试真啲个豆香。
食完糖水,我都洗返干净两个兜仔备用💁🏻♀️。虽然外卖角度睇系唔太环保,总系会有人即弃。不过洗返嚟用又几好,仲系磨砂面 + 有盖包装,用嚟装嘢摆入雪柜几啱用👌🏻 。
今次第一次试完豆乳狂人 印象都几好!
下次会想试吓其他豆乳口味,好似黑糖珍珠/可可味,好有信心佢唔会爆甜🫡。嚟紧好似话会再开分店,希望土瓜湾快啲开返间,强力建议将芒西豆花变做Regular Menu呀唔该🙌🏻!