2023-01-25
上次就试咗佢地啲圣诞法式甜品🎄但超高人气嘅cream horn 同蛋糕都劲吸引 趁着新年有新产品就试埋佢🧧.📌云呢拿吉士忌廉号角 $45呢到嘅Cream分左三种做法 纯忌廉冇朱古力, 白朱古力底, 黑朱古力底~试左最招牌嘅云尼拿吉士味先🍦个酥皮筒真系劲酥脆 好有层次感 仲好香牛油味🧈而且外层加左啲砂糖 令口感更香脆‼️吉士好软滑 蛋奶香都好重 balance得好好🥚🥛仲混合好多云尼拿籽 好浓香🤍不过真系太足料 真系食到底都系满满嘅馅 食晒都几甜腻🤣.📌蓝莓芝士忌廉号角 $45呢款就系冇朱古力底 而系忌廉+忌廉芝士🧀食落几creamy 好似食紧蓝莓芝士mousse cake咁🍰中间仲有蓝莓果酱 酸酸甜甜 几开胃🫐.📌开心果忌廉号角 $52呢款好有惊喜 开心果控必食💚加左白朱古力底 令到cream更实净 同时又保留到软滑嘅口感🤤仲系用左Valrhona朱古力 够晒高质🍫以为白朱古力会好甜 但又唔会㖞 食落超浓开心果味 真系似食紧开心果酱咁😍.📌伯爵茶朱古力忌廉号角 $52呢到嘅伯爵茶朱古力好多人都推介🌟用左黑朱古力底 味道好浓苦🍫加埋伯爵茶嘅清香☕️系最唔甜腻嘅一款👍🏻不过我就略嫌茶味唔够出
📌云呢拿吉士忌廉号角 $45
📌蓝莓芝士忌廉号角 $45
📌开心果忌廉号角 $52
📌伯爵茶朱古力忌廉号角 $52
呢到嘅伯爵茶朱古力好多人都推介🌟用左黑朱古力底 味道好浓苦🍫加埋伯爵茶嘅清香☕️系最唔甜腻嘅一款👍🏻不过我就略嫌茶味唔够出 有少少比朱古力盖过左🤏🏻
📌贺年兔兔高升迷你椰汁太妃麻糬蛋糕 $88
造型成旧年糕咁 卖相好可爱 劲有新年气氛🧧Q弹嘅啫喱包住软滑嘅椰子味mousse 椰香真系几浓🥥中间仲有拖肥酱, 麻糬同海绵蛋糕 整体个味又几夹㖞🍰不过麻糬口感太实好粉 似食紧绿豆糕咁🫣海绵蛋糕好湿超甜 成旧蛋糕一齐食就更加甜🙈
📌荔枝蛋糕 $68
造形好精致 都似荔枝㖞😎外层嘅朱古力加左杏仁碎碎 食落好香脆 仲有果仁香🌰mousse嘅荔枝味好清香 坊间好少荔枝味甜品 就算有都系化学甜味🧪不过呢到几高质 真系好天然荔枝甜味 有食紧荔枝蓉嘅感觉🥰虽然好多mousse 食落都系好甜 但有三层海绵蛋糕中和下🙌🏻呢款个蛋糕就冇索到湿晒 系caky嘅 所以整体可以接受😌