2021-03-24
话说最近系黄埔工作,次次经过都大排长龙,今次终于比小编食到喇!!《💛卤水豆腐·金钱牛肚·辣味鱿鱼·蕃茄薯仔汤💛》卤水豆腐好入味,切到细细粒,一啖一粒,一咬啲卤水汁出晒嚟。金钱牛肚🐮非常足料,老板非常慷慨,有好多旧,烟烟韧韧,过足口瘾。辣味鱿鱼🦑都几辣(有后劲果种),而口感就比一般软滑,可见煮嘅温度控制同腌料都配合得好好。🍅蕃茄薯仔汤用咗真材实料,食到新鲜蕃茄蓉同埋饮得出系老火汤,汤底浓郁而且一啲都唔口渴。《💛卤水大肠·陈皮鱼蛋·黑椒牛筋丸·马来喇沙汤底💛》🐷卤水大肠非常入味,而且处理得非常干净,冇异味。陈皮鱼蛋🐟细细粒,但都几弹牙,陈皮味突出。黑椒牛筋丸弹牙(唔确定系咪手打),有两粒。喇沙汤底都几出色,味道浓郁,偏重椰浆味,但有啲辣。💛《蒙面》与《辣菜脯》💛小编两碗面嘅面底都拣咗《蒙面》🍜,佢嘅味道有啲似红薯粉咁烟烟韧韧,而外表同埋粗幼度就似白雪雪嘅乌冬,非常特别。每枱枱面都会有一甖辣菜脯🥕,全部大大粒,口感爽脆,一定要试吓。总括而言,我觉得呢间小店真系值得排队去食,因为佢每一样𩠌、汤底都系用心去制作,价钱虽然唔算平,不过一定系物有所值。🥰
《💛卤水豆腐·金钱牛肚·辣味鱿鱼·蕃茄薯仔汤💛》
《💛卤水大肠·陈皮鱼蛋·黑椒牛筋丸·马来喇沙汤底💛》