2021-04-10
鲜芋仙系香港开铺以黎人流一直无停过,分店越开越多,而荃湾呢间分店已经唔系第一次食,而今次不得不赞既就系上次黎食果时系需要自己入铺头揾位坐,形式就好似快餐店咁,呢种做法的确系节省到人手,但系就令顾客好混乱同要企系度等位,尤其系荃湾呢间分店唔算太大,而啲顾客企哂系度等位,就会令到成个场好逼。而今次黎食个情况就好左好多,终于有部自助取票机比人拎位,咁样既安排好好多,食果个同等果个都感觉好啲👍🏻一如以往食鲜芋仙咁都要等位,大概15分钟左右就可以入坐啦~芋圆紫米粥($42)份量大碗,而芋圆一贯都系鲜芋仙既招牌,切成粒状,口感烟韧亦唔会太滞,紫米粥够杰,味道不会太甜,摆埋一齐个味道十分夹👍🏻👍🏻红豆汤($36)味道同样地唔会太甜,红豆亦煲到十分绵,加上佢系台式甜品既关系,口感并唔似红豆沙咁,反而食落并无似食完红豆沙咁滞,算系水准不错👍🏻总结一共食了$78,虽然价钱不算十分平,但份量取胜,每碗糖水的确十分大碗,性价格不错,亦系解释左点解永远人流络绎不绝既原因之一👍🏻👍🏻