正所谓人衰行路真系打倒褪,爸爸妈妈结婚周年纪念晚餐就咁败咗响我手上喇唉~原先喺openrice见到喱间啲review都几好,嘢食又几特别,打去book位时个staff又好殷勤咁,都满心期待去食嘅。Menu上唔算多嘢拣,所以我都expect啲dish都系佢撚手嘅咁。去到间餐厅,见佢冇摆我位,当时我不以为意,谂住一阵就会有,费事咁小事都chur人啦,吖点知成餐饭食到最尾,位都冇摆俾我,有一刻谂我系咪已经死鬼咗所以佢睇我唔到👻我去到之时已经上晒菜,由于9点钟last order所以我拿拿淋嗌定埋甜品,跟住就开始食啦~一望,嘢食果然系好「家乡」咁款,卖相嚟讲系冇咩卖相嘅,所以有啲我系相都冇影,相机都唔系几开胃冇话想食先。唯一有影嘅主菜之一,姜葱三文鱼,味道有啲咸,卖相就有目共睹啦,肉质就拍得住我阿爸甚至我阿嫲嘅。其实仲叫咗个东坡牛肋骨($148),卖相真系麻麻但食落反而可接受嘅。跟住喱个系我都有少少期待嘅梅菜肉饼糖心蛋都系偏咸,由外到内左至右都系坚咸,唔系好食到梅菜味。好啦,当我一心以为前菜主食都唔太好,可以甜品先系撚手嘢之际,我都只能够话自己太傻太天真。贵为伏食战队队长嘅我,不知那来嘅勇气竟

姜葱三文鱼

跟住喱个系我都有少少期待嘅梅菜肉饼糖心蛋
梅菜肉饼糖心蛋
都系偏咸,由外到内左至右都系坚咸,唔系好食到梅菜味。

好啦,当我一心以为前菜主食都唔太好,可以甜品先系撚手嘢之际,我都只能够话自己太傻太天真。贵为伏食战队队长嘅我,不知那来嘅勇气竟然仲一口气嗌咗4款。
甜品嘅过程,实在太惊吓,个中复杂嘅心情都未必能够一一为大家娓娓道来,我长话点说啦吓:

1. 益力多芭菲—Pre-made甜品其实冇太大问题嘅,但系如果要用粟米片之类脆脆嘢就好心临上前先放啦大佬

2. 鸳鸯奶冻—喱个真系重头戏,一啖食落去,酸酸哋仲要好似食到有汽咁😱我完全唔知食紧啲咩,好明显奶冻酸嘅,个咖啡底有汽,爸爸话系bacteria fermentation ☠️ 知感觉而家谂返都好惊吓。虽然内心系好惊恐,但我仍然好冷咁嗌咗个staff过嚟同佢讲坏咗,佢个样半信半疑,但都帮我cancel咗,后尾可以听到我仲有几句微言,就拎咗个唔知咩奶酱多雪糕话请我哋食。点知,真系一味还有一味伏。完全食唔到系咩味,总之就好鬼怪,佢仲要highlight喱个甜品「啲客好钟意架」咁话㖞🙄

3. 西饼—喱个系一个阿华田加好立克嘅唔知乜,食落去好甜,个texture先系重点,好有童年味道,因为似足细个好钟意玩嘅泥胶。

4. 最后个西多—味道都系好一般咁。

回想返成餐饭,我净系谂起𠮶啖酸鸳鸯😖

2016-11-04