2020-05-19 4697 浏览
因为近期疫情稍缓,限聚令都放寛咗少少,所以,约咗夏总呢个死佬聚一聚,老实讲,自一月尾至今,都无乜点约过啲朋友。就算今次,都只喺得两个死佬嘅饭局,始终疫情一日未完全消失,都仍需要小心啲,尤其保持个人卫生。「喜膳烧」两年几前嚟过,印象甚佳,所以,有信心带夏总嚟试,佢为人食嘢都有少少咀刁架。「喜膳烧」喺家主打串烧嘅小店,亦喺间酒吧,所以,由门面到里面,都见到有唔少跟酒相关嘅摆设或物品。虽然,整体地方就唔喺好大,但坐满人就甚具气氛。其实,如果细心留意,有啲地方都花过心思装修,好似天花嘅灯盆同雀笼。睇到有咁多客人支持,除咗店家嘅串烧有质素之外,夜啲嚟仲有85折优惠,唔怪之得越夜越多人。此外,晌门口,已见到有个萤光灯牌,有多款串烧推介,我哋亦睇啱几款添。而餐牌,亦即喺点菜纸,打开一睇,比上次嚟多咗好多选择,类别五花八门,一时间真喺花多眼乱,我哋都谂咗好耐先拣啱食乜。另外一张红色长形嘅喺饮品餐牌,如近年大行其道嘅手工啤,仲有鸡尾酒、红白餐酒、生啤、沙冰、梳打、参蜜、汽水……等等。剩番一大张白色嘅餐牌,喺各种日本清酒,如果好清酒之人,应该都不愁无选择。枱上除备有七味粉、自家制泰式酸辣酱之外,仲有支搓手
,所以,有信心带夏总嚟试,佢为人食嘢都有少少咀刁架。
,我哋都谂咗好耐先拣啱食乜。
枱上除备有七味粉、自家制泰式酸辣酱之外,仲有支搓手液,等大家有得消毒吓双手之外,仲可以提醒各位记得注重个人卫生。
巨蜂提子梳打、青柠梳打 @$38

打鞭炉同食串烧一样,点都要揾啲冰冻嘅饮品嚟先够搭配。小弟就拣咗巨蜂提子梳打,入口冰凉清爽,夹热辣辣串烧,感觉宁舍爽!提子果香(明知只喺糖浆效果)好清甜,最好喺又够大杯,够顶晒成晚食串烧时段。
巨蜂提子梳打、青柠梳打
烧马来西亚大蚬 $88

从点餐纸所见,喺店家嘅特色海鲜推介之一,估计应该会几有睇头。叫得大蚬,真喺无欺场,只只都有番两、三只手指大细,啲蚬肉亦睇得见够厚身。入口,蚬肉软腍,无话藏有沙粒,带淡淡嘅海水咸鲜味,真喺简单斋烧,已好食得出食材本身嘅鲜甜原味。
纽西兰羊架2件 $78

跟住再嚟喺老友嘅心水:羊架及牛舌,前者更喺我哋认为全晚性价比最高嘅串烧嚟,超推荐俾食得羊嘅客人。纽西兰嘅羊架一向都具质素,而每支羊架绝对唔细支,烧得外层带焦香,所以,咬落有阵阵焦脆感,而羊架肉口感柔嫩且富肉汁,微微羊膻香,叫人再三回味。
海盐烧皇牌牛舌 $49

另一道皇牌牛舌,切得厚薄适中,入口软腍,却又有份烟韧感,加上牛舌独特嘅膻香味,喜欢牛舌嘅朋友真喺唔好错过。顺带一提,第一轮串烧会跟块热石板上枱,块石板坚热,好辣手吓,足够成晚将啲串烧保持一定温度,唔会咁快摊凉晒,可以慢慢叹。
海盐烧皇牌牛舌
海盐烧皇牌牛舌
烧汁洋葱 $16

食咗几款肉,点咗两款烧蔬菜作间场,亦算喺平衡吓啲肉类。洋葱烧过之后,自然无咗啲辛辣味,但仍保持爽口感。
烧汁洋葱、照烧汁烧京葱
烧汁洋葱
照烧汁烧京葱 $16

而京葱搽咗薄薄一层照烧汁,固然惹味啲,香啲。两款烧蔬菜食得到师傅嘅手势真几好,烧得热辣辣却唔会烧到「干争争」。
照烧汁烧京葱
照烧汁烧京葱
明太子酿鸡翼2只 $48

除咗羊架,酿鸡翼又喺是晚嘅心水推介,两只鸡翼塞酿入明太子,塞到涨卜卜,而且,烧到外皮金黄,唔喺得个样,入口层皮脆到不得了。最正喺去咗骨,大啖咬落去明太子加埋鸡肉连皮,口感、味道真喺一流,再饮啖梳打,真梳乎。
盐烧西班牙黑毛猪五花肉 $38

最后冲刺就嗌咗3款串烧,五花肉喺小弟比较想试嘅一款,睇样就好似平平无奇咗,不过,入口又有啲「烧肉」咁嘅感觉。由于猪种关系,食落感觉油脂唔过重,无咁腻,但仍保持香口。
盐烧西班牙黑毛猪五花肉、烧露笋
盐烧西班牙黑毛猪五花肉
烧露笋 $28

一支露笋卖到$28,感觉喺贵架,但老友想试,就无所谓啦。露笋已经切成一小件,方便大家分嚟食,简单洒咗少少盐嚟烧,而质感清爽,鲜嫩得入口无渣。
烧露笋
烧露笋
烧美国安格斯肉眼串 $54

真喺贵在「美国安格斯」个名,相比起纽西兰羊架及明太子酿鸡翼,感觉性价比就无咁高。其实,串肉眼嘅肉质都好软腍,有肉味,又富肉汁,只喺卖$54串,一串得4嚿仔,咁就显得无咁抵食而已。
烧美国安格斯肉眼串
烧美国安格斯肉眼串
今次再嚟,尽量都跟上次点唔同嘅款式,然而,一样咁有质素,一样无令人失望,就连咀刁嘅夏总都认同。整体服务又唔错,上串烧嘅速度唔会太急,让客人可以慢慢叹,边食边倾,愉快嘅时光特别快过。常言道,幸福唔喺必然,尤其处身晌依家嘅疫情之中,所以,今宵多珍重。