2012-02-20 464 浏览
11月21日, 平时无乜特别事都唔会走嚟又一城食饭… 因为呢度d餐厅一系就系好贵, 一系就唔好食, 净番d好食嘅又一定大排长龙… 偏偏我地就成日都有机会要嚟呢度睇戏, 食下食下终于比我地发掘到呢间皇府~ 一间味道唔错又唔洗等位嘅粥粉面饭店!::: 食神叉烧饭 :: $48睇个名都知摆到明系gimmick野~ 不过叉烧饭加只太阳蛋, 呢个组合又确系无敌! 精粹中嘅精粹当然系d叉烧! 睇番呢度d食评大部份都话d叉烧偏瘦无肉汁, 其实瘦叉都几啱怕肥嘅呀菲~ 不过我地分到嘅叉烧应该系由两旧叉烧分别切出嚟, 一半系斋肉嘅瘦叉, 另一半则是少肥偏瘦. 叉烧唔够肥缺点就系唔够嫩, 不过由于佢块块都厚切所以都有啖啖肉丰富口感. 太阳蛋系有㶶边嘅, 用嚟捞饭送叉烧实在系锦上添花~不过蛋黄汁唔够多, 蛋味一般般. 整体不过不失~ 久唔久食一次扮下食神都食得过.::: 咸蛋叉烧蚝豉粥 ::: $48其实本来唔想两样食物都叫晒叉烧… 不过呢个粥除咗叉烧之外仲有吸引嘅咸蛋同蚝豉… 一嚟到已经觉得呢个粥都几足料, 无一只都有大半只嘅咸蛋、慷慨嘅叉烧粒、仲有大大只嘅蚝豉! 加上煲得细密嘅粥底吸收晒d粥料嘅精华~ 咸

::: 食神叉烧饭 :: $48
食神叉烧饭
叉烧偏瘦不过厚切
::: 咸蛋叉烧蚝豉粥 ::: $48
其实本来唔想两样食物都叫晒叉烧… 不过呢个粥除咗叉烧之外仲有吸引嘅咸蛋同蚝豉… 一嚟到已经觉得呢个粥都几足料, 无一只都有大半只嘅咸蛋、慷慨嘅叉烧粒、仲有大大只嘅蚝豉! 加上煲得细密嘅粥底吸收晒d粥料嘅精华~ 咸香味道加上香甜米味, 饭粒都已经煲到半溶状态, 入口软绵绵, 实在觉得无叫错!
咸蛋叉烧蚝豉粥
大大只蚝豉
温馨提示
其实呢度似高格调酒楼, 枱上亦有茶壶茶杯供你自斟自饮, 盛惠$3茶钱一位, 坐落实在系想叹番一盅两件~ 观乎楼上foodcourt一个求其meal set 都要成四十几蚊, 呢度坐又坐得舒服d, 服务又好d, 食物水准都唔错, 又一城嚟讲已经算系食得过!
总想食点心
茶也不错