2023-10-10
📌 Asok Thai Cake - 尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆B2楼Kiosk 32🗓(8/10) 星期日 💈特式:今年生日期间收到最大的惊喜,应该就系呢几个cakes,等我同大家讲下🧁味道先,下面系由最好食开始嘅排序:🥭🍚芒果糯米饭 $7️⃣8️⃣ - 呢个系4款之中最好味𠮶个,因为始终芒果糯米饭本身都系甜品,用嚟做蛋榚就一定会夹到,而且个味道都系最为大众接受,当然佢个蛋榚质地亦做得非常好,味道唔太甜之外,仲比到晒芒果糯米饭应有嘅味道比你。榴梿 $8️⃣8️⃣ - 榴梿都系非常好食,只系输芒果糯米饭少少,因为佢榴梿味唔够重,同埋榴梿味只著眼系外面,入面个芯就无加入榴梿主素,但整体都系好出色。🥥椰青 $7️⃣8️⃣ - 其实椰青个外型系最吸引,因为真系做得超似,就连d纹埋都做埋出嚟,而家整个蛋榚都充满椰青香味,入面仲有椰青肉,成个蛋榚系4个之中最神似,但败笔系外皮全个系白朱古力,食到一半会有少少腻嘅感觉,但论外观就真系一流。🍜冬荫公 $7️⃣8️⃣ - 呢个一听就知佢系最古怪,不过又估佢唔到,虽然佢系一件蛋榚,但食落真系有冬荫公味,而且味道仲几像真,不过始终冬荫公同甜品真心唔系好夹,但又未致于
🗓(8/10) 星期日
🍜冬荫公 $7️⃣8️⃣ - 呢个一听就知佢系最古怪,不过又估佢唔到,虽然佢系一件蛋榚,但食落真系有冬荫公味,而且味道仲几像真,不过始终冬荫公同甜品真心唔系好夹,但又未致于唔好食。
💰💸价钱:大约$78~88/件,价钱就一定系唔平,但好明显呢间cake shop系卖特式卖手工,所以价钱就见仁见智啦。
🐲💬总结:我觉得佢地个芒果糯米饭同榴梿味系出色嘅,另外斑兰蛋榚味我估都应该无伏,其他我就未必会再试了。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍