2023-10-16 2832 浏览
一年一度食大闸蟹嘅时间又到,周围都见到大闸蟹嘅踪影,系时候要出动🤭🤭呢间酒家喺中信大厦,金钟地铁站行上去都唔算远几易揾。酒家有靓景,望到维港,我哋7点去到人头涌涌坐满晒😳 虽然系星期五,同行几个同事都不约而同话呢个位置都咁满㖞我哋一行4人去,食个4人餐啱啱好~呢个餐有 #2皇1后 ,话公有约5両、乸约3両。食大闸蟹出街食有个好,就系唔驶喺屋企整咁多嘢,又要行嚟行去蒸蟹,一路食一路剪又有机会整污糟啲地方,又要预备蟹以外嘅嘢食,出去食有人执干净爽丫丫~先上咗个 #蟹粉小笼包 ,热辣辣又多汤,食完呢个更加期待之后个大闸蟹🤤 再嚟上 #羊肚菌炖螺头汤 ,个汤足料香浓,好饮!平时少汤水落肚,即刻舒服晒。然后到主菜!!先上蟹乸,都几多膏,上到个盖都有,啲膏又香,正🤭见我哋食到咁上吓,再上下一轮,一只大过一只~ 我哋慢慢拆蟹,都食咗好耐吓😂食完就上其他热食,有 #蟹粉蒜茸包 好香脆,我啲旧同事钟意呢个,话钟意个味道好香~#虎虾脆窝巴 虎虾好大只,衬窝巴好特别#黑松露脆皮乳鸽乳鸽都几大只下,好食!最后仲有 #蟹粉扒菜苗 同 #姜茶汤丸 食埋个姜茶汤丸,完满嘅一餐👏🏻份量好多,我哋3女1男食唔晒😅

我哋一行4人去,食个4人餐啱啱好~

食完就上其他热食,有
#蟹粉蒜茸包
好香脆,我啲旧同事钟意呢个,话钟意个味道好香~

#虎虾脆窝巴
虎虾好大只,衬窝巴好特别

#黑松露脆皮乳鸽
乳鸽都几大只下,好食!

最后仲有 #蟹粉扒菜苗 同 #姜茶汤丸
食埋个姜茶汤丸,完满嘅一餐👏🏻

份量好多,我哋3女1男食唔晒😅

2023-10-13