位于元朗的「囍串」, 有好多唔同嘅菜式,其实见佢餐牌就好多串烧嘅,不过我都系中午饭,又见佢有炸髀,所以就试吓个咖喱鸡髀饭,估唔到㖞,个咖喱鸡髀饭真系劲大份,只鸡髀大个只手咁滞呀,咁大只攞去炸绝对系有难度嘅,又要控制佢唔好炸得太㶶啦,又唔可以唔够熟㖞,所以睇间餐厅如果有炸髀嘅话,我一定会试吓佢得唔得。令人惊喜的分量,劲大碗饭加上足够分量的咖喱汁和鸡腗,绝对能填饱挑剔的胃口。咖哩酱料香浓,既不会过于稀薄也不会过于浓稠,佢唔算日式,有少少甜,但又唔系好印度果款太多香料嘅辛辣,几特别,恰到好处,淋在一碗香喷喷嘅白饭上,实在是百吃不厌。鸡腗本身炸得好好,外皮酥脆而内里却保持了肉质的鲜嫩多汁,与咖哩汁的融合, 真系丰富满足。而我老婆婆就嗌咗一道麻辣蚝仔粉丝,这道四川风格的麻辣蚝仔粉丝,汤底浓郁,散发出扑鼻的麻辣香气,粉丝细滑Q弹,与饱满滑嫩多汁的蚝仔完美融合,交织出层次丰富的口感。入口时,麻辣味先从舌尖窜升,刺激味蕾,随即涌现出蚝仔鲜甜的海鲜风味,与粉丝软滑的口感形成强烈对比,令人欲罢不能。豆卜则增添了整体层次,在麻辣汤汁的浸泡下,充分吸收了辣椒和花椒的错综复杂的味道,口感层次丰富,香气四溢。我老
我老婆嗌左杯人参乌龙茶,乌龙茶配以人参,一种独特而和谐的味道,带有乌龙茶清香,入口滋润舒适回甘,让人身心都得到放松,乌龙茶本身也含有丰富的茶多酚,能够清热解毒,食完辣嘢都好啱饮。

总括嚟讲,「囍串」细细间舖,环境有几干净,啲嘢又唔错,又几多嘢食,咖哩鸡腗饭真心推介,行过路过,唔好错过。
麻辣蚝仔粉丝 + 人参乌龙茶
咖喱鸡髀煎蛋饭
题外话/补充资料: 其实见到间舖有咁多串烧呢,真系要下次再嚟试吓,跟住仲要加埋佢晏昼有 happy hour,$48 杯 Stella 或者 Hoegaarden 就更加想黎多次,睇吓几时间过嚟试埋先!
2024-05-25
麻辣蚝仔粉丝 + 人参乌龙茶