不是想评价对错 因为我很理解作为商家面对高舖租需要尽力翻台做多啲生意。今日是大学同学生日 她在火炭工业区返工 中午得一个钟lunch time 我赶去同佢庆生食饭 我到左餐厅门口 同学告诉我落楼行过来好近 所以餐厅负责人同我讲要人齐先可以入座 我告诉他同学2,3分钟就到 可否我先入坐 佢答可以。坐低2分钟 隔离窗位空左出嚟 我询问可否换去窗位 我可以自己执台(唔系因为同学生日 我唔会系lunch time餐厅最忙的时候提呢个要求)佢话:唔得 你可以出去重新排队。我系有啲唔开心 打比同学问佢想食乜我落单先 餐厅唔耐烦了 同学话1分钟到 但都叫我落单先。于是我就叫佢写嘢 佢唔耐烦的语气:等等 然后就去左Serve其他人 然后我又提佢一次 佢又答:等等 又去左Serve第二台 之后佢过到嚟问我:食咩(语气唔太好)我指Menu(因为我都唔开心了 唔想讲嘢)佢突然讲:你唔想食你可以走。我愕然......(讲真唔系因为火炭真系选择唔太多 同学又得一个钟Lunch time)我重申:商家面对高舖租 又系食饭高峰时间 我好理解商家的不耐烦和营业压力 但可否有小小 小小人情味。我也不是不愿意在同学生日的特别日子花费多小小去高级餐厅体验更礼貌更从容的服务 但同学Lunch time真的得一个钟 火炭工业区选择又真的唔多 可否 有小小人情味 哪怕一句:唔好意思
2021-11-11
午餐