2019-07-11 253 浏览
近排可以收早, 今晚一于出黄埔食餐好,鮨文系香港数一数二的高级日式料理, 厨师亦肯花心思喺菜式上创新及尝试, 所以每次嚟鮨文食厨师发板 (OMAKASE) 都有新嘢, 佢哋嘅食材全部从日本新鲜空运抵港, 不时不食,想食好野,不二之选!餐厅日式装潢,一张bar,2张四人枱及一间独立细房, 到访前务必订位,bar 枱一早比人book晒,今次迟左book位,要坐小枱,冇得坐bar同师父吹水及八挂日本食界新行程。鮨文嘅餐牌非常简单,只有两个OMAKASE供选择, 另有一个 drink menu ,日本酒当然少不了。今日我跟为食友吃 $1,980的厨师发板OMAKASE茶碗蒸四点先付三点刺身八贯寿司手卷汤果物最钟意食日式过场物 , 制作认真,味道各有特色。酸子姜 ~ 酸甜爽脆芥末淮山 ~ 芥未清而微辣,爽口又健康的小食。盐水牛蒡 ~ 高纤有营黑松露金箔蒸蛋首先出埸系黑松露金箔蒸蛋,蛋蒸得水漾滑溜,充满黑松露优香,还有瑶柱的咸鲜调味。四点先付1. 新鲜水云、海葡萄配紫苏醋 ~ 完全唔知咩叫水云, 细问之下原来水云类似我哋嘅发菜, 不过水云系新鲜的, 配紫苏醋食, 酸酸甜甜又爽口, 好开胃。2. 静

今日我跟为食友吃 $1,980的厨师发板OMAKASE
茶碗蒸
三点刺身
手卷

果物
最钟意食日式过场物 , 制作认真,味道各有特色。
酸子姜 ~ 酸甜爽脆
芥末淮山 ~ 芥未清而微辣,爽口又健康的小食。
盐水牛蒡 ~ 高纤有营

黑松露金箔蒸蛋
茶碗蒸
四点先付
2. 静冈县梅酒渍蕃茄 ~ 番茄用梅酒浸泡过, 入口爆汁有梅酒香。
3. 北海道白粟米 ~ 北海道粟米糖分很高 ,清甜又多汁。
4. 黑梅贝配日式辣汁 ~ 贝肉爽弹,味道带微辣。
新鲜水云、海葡萄配紫苏醋
太刀鱼天妇罗
太刀鱼天妇罗
太刀鱼系日本人叫法, 中国人叫牙带, 野生太刀鱼矜贵在用人手钓,只有用人手钓才不会极场鱼身,太刀鱼炸浆好簿,炸得香脆, 鱼肉嫩滑肥美,幸好个紫菜芡比较清淡, 更能食出鱼的原味道。
仲有个鲛鲽刺身, 急不及待比我食左, 忘了影相, 鲛鲽鱼火炙过,带有微微的烟熏香味,口感细嫩带点微弹爽口,充满鱼鲜。

拖罗马粪海胆三文治
拖罗马粪海胆三文治

拖罗烟薰过, 肉质带点结实 , 上面铺满北海道马粪海胆, 底面再用烟熏过的面包夹住, 我钟意食海胆,马粪海胆先食为敬, 马粪海胆那阵入口即溶的鲜甜味道, 令人无法抗拒, 跟住先至一口将余下马粪海胆及拖罗三文治一口吃落肚, 呢件好味又矜贵嘅三文治日日吃都不会厌倦呢!
池鱼杯
池鱼切条配上日本茗荷, 芝麻葱花及紫苏碎,池鱼结实爽口,清新微辣,茗荷究竟系乜东东? 其实佢系日本嘅一种姜科植物,味道清辣。
池鱼杯
鲍鱼配鲍鱼肝酱
鲍鱼来自日本大分县, 洗净后用清酒浸熟,鲍鱼味浓郁, 带微微的清酒香, 再将鲍鱼拈少许鲍鱼肝酱一齐食,鲍鱼肝酱甘香味浓, 有点盖了鲍鱼的鲜,之后先食晒啲鲍鱼粒,之后才将鲍鱼肝酱用黎拈满寿司饭黎食,超正,鲍鱼肝酱甘香得黎冇鹅肝咁油腻。
鲍鱼配鲍鱼肝酱
八贯寿司

1. BB鲷寿司 ~ 鲷BB肉质零舍嫩口软滑,鱼味较清。
2. 鲈鱼寿司 ~ 肉质软棉带丝质口感,配酸汁啫喱带出鱼鲜。
3. 乌贼寿司 ~ 出奇腍滑,师父用了少胡椒酱油调味 , 除咗可以辟腥 ,微微的辣令乌贼更惹味。
4. 喉黑鱼寿司 ~ 喉黑鱼有关西鱼王之称 , 鱼肉油脂丰富 ,加上烟熏过后的效果,油份更显突出 ,肉质油滑肥美,件鱼肝同样烟熏过, 甘香美味。
5. 赤贝寿司 ~ 只系简单扫少许酱油提鲜, 鲜甜脆口。
6. 拖罗寿司 ~ 香软型,油份不高,鱼味比大拖浓郁,配蒜香酱油提香。
7. 鳗鱼BB 寿司 ~ 扫上香甜鳗鱼酱,经过火炙迫出鱼油,油滑肥美。
8. 海胆寿司 ~ 海胆出自北海道,入口即溶,非常creamy, 又甜又滑, 我就先食晒啲海胆, 回味完才食件寿司

鮨文用赤寿司饭烟韧有咬口,微微的香醋酸香, 全部都细细粒容易食, 食完八件寿司都冇顶胃嘅感觉。

有认证的北海道毛蟹,唔好意蟹蟹,师父要攞你去清蒸拆肉畀我哋食‚另外个箱生猛的小蟹是沢蟹,会做天妇罗。

毛蟹肉、沢蟹配蟹膏
毛蟹肉、沢蟹配蟹膏
毛蟹原只蒸熟拆肉, 配上粉紫色的紫苏花漂亮出场

用快子大啖大啖送入口, 咁食蟹真梳肝,蟹鲜甜爽口,蟹膏甘香幼滑,完全没有苦味,够晒新鲜,沢蟹炸到脆卜卜但就无乜味道。

蟹肉甜虾海胆手卷
天仙配组合,鲜美带爽口的蟹肉,香甜滑溜的甜虾及creamy 甜美的海胆用丸山出品的脆口紫菜包住,咬一口,口感味道都非常丰富有层次
蟹肉甜虾海胆手卷

鱼汤
用白鱼骨及鱼头淆制的鱼汤, 汤头呈奶白色, 入口鲜甜暖胃。
鱼汤

时令果物
山形县樱桃甜度不高,但爆汁及新香。
静冈县蜜瓜够熟,腍甜多汁。
宫崎县太平之子芒果, 香甜多汁, 超浓的芒果香。

时令果物

喜爱鮨文除咗佢哋出品好之外, 就系佢哋嘅服务都非常贴心, 令人食完餐饭有幸福满足的感觉。