2019-03-30
今晚老板请食饭😍 朋友唔知系加咗人工定系平时迟到迟得多冇罪恶感所以万岁😏 今次食呢间系楼上居酒屋,格局细得嚟但唔觉得迫促,坐得好舒服好有日本小店味✨一坐低店员就会拎一盘是日时令海鲜逐一介绍,连边度出产、肉质同味道淡浓都记得一清二楚超级专业😮最后拣咗一客金目鲷,连煮法都有几款可以拣,而我地就拣咗成品数量最多兼最原汁原味嘅薄切食法,薄到半透明咁但食落又唔会一阵风仲可以有咬口,完美嘅厚薄适中,绝对考验厨师嘅刀功。好钟意金目鲷果种鱼香油香并重,唔会好似油甘拖罗果啲咁大刺刺而偏向细致,头一块先食其原味,之后再点厨师自家制嘅酸汁调味,两种食法双重享受✨之后到另一款刺身日本生蚝,其实最近几次都有食到日本蚝,今次算系肉身最大嘅一次,入口绵滑蚝味鲜甜,另外厨师加咗少少酸汁调味,令入口果下更加清新✨第三道就系宫崎和牛他他,睇餐牌图片以为系全新咁食,上菜先知原来系炙烧过再上,的确和牛系烧过下迫啲油香出嚟会更出色,而呢个油香重得嚟牛味嘅存在感都依然强烈不过感觉烧得太劲中间生位唔太多感受唔到生牛肉嘅质感😛牛舌又系惊喜位,实物比想像中大块,六大块每块都有一定厚度,烧得香口之余又保留到嫩滑弹牙嘅口感,另外仲有跟个辣
不过感觉烧得太劲中间生位唔太多感受唔到生牛肉嘅质感😛
牛舌又系惊喜位,实物比想像中大块,六大块每块都有一定厚度,烧得香口之余又保留到嫩滑弹牙嘅口感,另外仲有跟个辣味噌酱食,感觉比净盐烧过瘾✨
唯一冷乌冬就相对冇乜特别咁😛
由于呢间居酒屋都几正宗,所有细节都同日本一样,坐低即俾冰水同抹手巾,当然居酒屋礼仪一定要叫嘢饮啦😌 除此之外每人一定有一客收费前菜,可以话系日本居酒屋嘅传统😗