2015-10-03
金坊已经开到第三间分店喇, 由此证明佢都几有实力~好多年前去过荃湾路德围食过, 记忆中系唔错嘅泰菜。而事隔多年, 今次都拣左去荃湾, 但今次唔系路德围而系第二分店嘅兆和街荃湾美食城店。位于三楼全层嘅金坊环境唔错, 地方几宽敞!生虾~ 必食之选虾身肥美, 肉质弹牙, 虾肉食起上嚟有浆口感, 好味! 生虾辣酱唔会太辣, 可以沾多啲都唔怕。芝士虾球虾球炸得唔错, 虾胶亦打得好结实, 芝士软棉棉。泰式通菜 & 马拉盏椰菜苗火喉调教得好, 菜炒出嚟仍保持水份, 菜嫩新鲜。烧排骨烧得好野味, 唔会烧过火致干身, 仍保持肉汁。系食起上嚟比较狼狈, 骨与骨之间要食到肉, 用手系必然。酸辣鲈鱼酸酸甜甜开胃之选, 略嫌肉质较散唔够实。烧鱿鱼肉质唔够爽弹, 有少许㶶感, 鱿鱼味不重, 要配酱汁食先有味道。带子沙律带子唔多, 味道普通,有啲干身。沙律配搭唔够丰富, 美感欠奉, 但又系愈食就愈辣。海鲜炒粉又系美感欠奉, 但个粉炒出嚟算唔错, 起码唔会一饼饼, 味道上都OK嘅。芒果沙冰色浓但味淡, 芒果香味亦唔太吸引, 普普通通。椰皇清甜味美。赠送甜品冇美感, 味道同样貌成正比, 平平无奇, 冇乜味可言。总括,
金坊已经开到第三间分店喇, 由此证明佢都几有实力~
位于三楼全层嘅金坊环境唔错, 地方几宽敞!
生虾~ 必食之选
芝士虾球
虾球炸得唔错, 虾胶亦打得好结实, 芝士软棉棉。
泰式通菜 & 马拉盏椰菜苗
火喉调教得好, 菜炒出嚟仍保持水份, 菜嫩新鲜。
烧排骨
酸辣鲈鱼
酸酸甜甜开胃之选, 略嫌肉质较散唔够实。
烧鱿鱼
带子沙律
海鲜炒粉
芒果沙冰
色浓但味淡, 芒果香味亦唔太吸引, 普普通通。
椰皇
清甜味美。
赠送甜品
冇美感, 味道同样貌成正比, 平平无奇, 冇乜味可言。
总括, 金坊都系一间唔错嘅泰国美食去处, 地方都坐得颇舒服, 同一大班朋友聚餐系唔错选择, 但食物质素就…都OK嘅, 有待更进步。
由于坐近门口位置, 每次开门都会变左冇冷气一样, 呢个可以体谅,亦都属正常。但间中会闻到好大阵烟味…唔知边度传嚟嘅烟味, 店舖唔可以食烟系规定, 唔知边个位置传嚟强烈烟味, 实属小插曲一桩,管理人要注意下。
另,落单同事错漏百出,明明系要a,却落成b,但极力游说我地要b...
明明c唔系我地落的单,但硬话系我地落嘅单⋯纠结中仲要多次分几位唔同嘅同事过嚟肆图要将c交俾我地⋯真系好无奈⋯结果!系我地隔离台先系要c...呢样真系要注意啰,首先顾客永远是对的!今时今日咁嘅服务态度⋯希望只系个别事件啦,但已经造成不良好嘅印象啰。