2019-04-12
放假梗系要食好啲,同男朋友去咗铜锣湾食fine dine🥰八点半上到去已经座无虚席,好彩有book定位咋。一坐低就有attendant就同我哋简介餐厅,le reve喺法文,意思系「梦」。其后喺简单又不失华丽嘅环境中,亨受3个钟嘅法日fusion盛宴,确实如梦般痴醉。我哋拣咗6 shades of flavour😗Amuse Bouche餐前小食系一口蘑菇芝士挞,咸香可口。餐包牛角包同扭纹包以麻布袋盛载,热辣辣嘅面包加上牛油,酥香松软。Surprise Dish 第一道惊喜菜式系蛏子+味噌海胆creme brulee。先食蛏子,新鲜爽口,再食一啖creme brulee,海胆嘅鲜甜将蛏子嘅甜再提高咗🤤Pan Seared Foie Gras鹅肝煎得啱啱好,入口即溶,脂味无穷。配埋粟子蓉同乳酪雪糕嚟食,又可以解腻。Lobster Tail慢煮龙虾尾伴以三种辣椒,肉质鲜嫩,一啲都唔韧。厨师仲以份子料理嘅方式呈现菠菜泡沫,令到成道菜更加特别。Surprise Dish第二道惊喜菜式系黑毛猪肩肉,职员即场淋上玫瑰露点火,视觉效果一流。猪肩肉肉汁丰富,配埋红酒杂莓酱,酸酸甜甜好易入口。另外仲有个
八点半上到去已经座无虚席,好彩有book定位咋。
我哋拣咗6 shades of flavour😗
Amuse Bouche
餐前小食系一口蘑菇芝士挞,咸香可口。
餐包
Surprise Dish
Pan Seared Foie Gras
Lobster Tail
Surprise Dish
第二道惊喜菜式系黑毛猪肩肉,职员即场淋上玫瑰露点火,视觉效果一流。猪肩肉肉汁丰富,配埋红酒杂莓酱,酸酸甜甜好易入口。 另外仲有个超可爱嘅迷你pancake,可以好似食北京填鸭咁包住猪肩肉食。
Japanese Cord Fish
鳕鱼新鲜,一啲腥味都冇。
Kagoshima
鹿儿岛和牛脂肪比例均匀,唔系入口即溶𠮶种,但系肉质非常柔软,富牛味。伴埋日式炒杂菜,和味十足。
Sesame Ball
甜品以中式煎堆做主体,伴以自家炒香嘅芝、芝麻脆饼、竹炭雪糕同焦糖爆谷,食落好重芝麻香。
Mignardises
饱餐过后就系叹茶时间。茶点系焦糖蛋糕同泡芙,叫咗壶热camomile,一路饮茶,一路倾计,又唔会被催促离开嘅感觉好舒服😌