当年「黑布小巷」仲喺旺角嘅时候,我成日帮衬。不过搬舖后位置无咁方便,就有一排无食。最近得知炮台山开咗分店,嚟开附近就可以重拾旧味☺️。炮台山系外卖店🥡,位置同样系喺小巷内。但唔知系咪新开张嘅关系,呢度无芋圆卖,有啲可惜。另外,今日炸炉亦都坏咗,无得嗌小食🙈。食物定价唔贵,份量都OK,味道富台湾风情🇹🇼。古早味手工卤肉饭($38),🍚卤肉饭采用传统台式做法,卤水味恰到好处,唔会过重口味。以猪腩肉制成嘅卤肉粒好邪恶,肥膏位慢煮至入口即溶,幸好有酸萝卜解腻。饭底用上珍珠米,粒粒分明,估唔到睇落细细碗,食起嚟都几多。麻辣鬼椒鸡腿芝士蛋吐司($55),🍞吐司卖相超吸引,兼且好足料。面包烘至金黄色,但始终多酱,偏湿少少,所以唔算好脆。酱汁骤眼睇只觉得有瀑布芝士同流心蛋🧀,点知中间蕴含咗麻辣味,而且辣度唔讲得笑,不过好惹味啊🌶,令人又爱又恨。唔食得辣嘅都可以放心,因为佢有原味可选。麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司($55),吐司有两款肉馅可拣,分别系香煎美国大草原谷饲猪扒🐷同烤嫩滑鸡腿🐔。我认为鸡扒比较好食,因为厚身啲同埋肉质嫩滑啲。饮品方面🥤,嗌饭同多士可享套餐优惠价,我哋要咗自家煲制冬瓜茶(+$8)同桂花乌龙
食物定价唔贵,份量都OK,味道富台湾风情🇹🇼。
古早味手工卤肉饭
麻辣鬼椒鸡腿芝士蛋吐司
麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司
自家煲制冬瓜茶
饮品方面🥤,嗌饭同多士可享套餐优惠价,我哋要咗自家煲制冬瓜茶(+$8)同桂花乌龙茶(+$10)。冬瓜茶好好饮,原设定系少甜,饮落带焦糖香,好滋润。冷泡茶无落糖,选用台湾茶叶,味道香醇🍵。
题外话,小店服务好贴心❤️,食物包装上会黐上贴纸,以分辨系猪定鸡。
总括嚟讲,黑布小巷嘅食物唤起咗台湾原味道,我当自己去咗一转夜市㗎喇✈️。希望小店迟啲有多啲嘢食卖啦,例如有拌面同甜品等,咁就食多几次都唔怕厌。
2022-07-31
10 分钟 (外卖自取)
麻辣鬼椒鸡腿芝士蛋吐司
自家煲制冬瓜茶