好耐无喺西湾河晚餐,今日心血来潮去叹Tapas。刚见其他评语,厌细份厌唔够食,我想作出平反!大家要知道,Tapas其实好似食点心,唔系茶记碟头饭,唔会系大大份,Tapas系要细味品尝。因之前住得近,我哋嚟过Tapeo无数次,食物好,环境好,服务好,而且好浪漫,对住个海,好诗意!今日订咗6点枱,我哋一向早食饭,怕人多怕嘈怕等位,6点刚好黄昏,个景好正,有三、四张枱,所以好休闲,可以慢慢叹。Tapeo最大惊喜系墙上special,次次新款,而且材料系季节性,所以我哋通常会试special。先叫嘢饮再加个Cold Meat Platter同面包,食住头盘先,Cold Meat Platter有5款西班牙火腿,味道好醒胃,唯独Parma Ham 过喊,其余送暖暖面包一流。主菜决定叫两个墙上special加一个薯仔粒Patatas Bravas,special之一系Sea bass配Gazpacho汁,即鲈鱼配冻蕃茄汁,味道充满惊喜,鱼鲜味配上蕃茄甜酸加少许garlic味,简直喺口中放烟花,大爱!另一special系矮瓜配羊醉肉加杏仁saffron汁,矮瓜好入味,羊肉唔so,虽然味道无鲈鱼咁刺激

另一special系矮瓜配羊醉肉加杏仁saffron汁,矮瓜好入味,羊肉唔so,虽然味道无鲈鱼咁刺激,不过亦相当有特色。

薯仔粒Patatas Bravas系我哋必叫之选,个辣酱好野味,薯仔够香脆,正。

最后,再加个Tomato Goat Cheese Salad,亦系我哋最爱,蕃茄香甜,酸酸甜甜配山羊芝士,真系好醒胃。

服务一向好friendly,一食完有人收碟,唔会过份attentive,个个有笑容,有10%服务费亦值得。

只要大家抱住open mind去尝试,如果唔知份量,先叫两三个,一路食一路叫,慢慢relax去享受Tapas就明白过中乐趣。Enjoy!

Tapeo: You guys are great and food is brilliant!!! Just keep it up and we will be back! ;-)
2013-09-07
  • 薯仔粒Patatas Bravas