2020-05-13
好耐之前同朋友嚟过呢一间响 hibiki 食烧肉,质素都几好,今次趁得闲,再同朋友嚟食。疫情之下,但都有唔少人嚟食呢一间烧肉放题, 同外面冷清嘅餐厅唔同,呢度都几多人捧场。 虽然人多,都有见到店员加强清洁,亦都有配备消毒用品畀客人,卫生意识唔错,食饭都安心啲。等咗一阵店员,亦都好快安排到位畀我哋。食放题当然第一时间就拎啲饮品,再慢慢食啦。 有唔少酒类可以选择,例如柚子酒、清酒、红酒等等, 无酒精类饮品就有汽水、乌龙茶 、荔枝茶 果汁等, 都算多款式。返埋位好快就有得食,先食咗个烤肉拼盘,先呢度嘅特色系食澳洲和牛, 有齐好多唔同嘅部位,例如肉眼、西冷、肋骨等等,亦都有日本嘅豚肉 、鸡骨肠 、腩肉 ,啱晒啲食肉兽。和牛肥美又多肉汁,非常香口 ,尤其系牛肋骨 ,啖啖都系肉汁 ,牛胸腹就嫩滑 ,中间夹杂少少油花,唔会太肥,几正。不过烧腩肉嘅时候要小心啲,因为比较肥美,好容易抢火,但真系好惹味 ,忍唔住要食多几块。 除此之外,亦都有送上一条一夜干喜知次,呢啲贵价鱼比较少系出面坊间普通嘅放题见到, 烧完外皮脆卜卜, 鱼味好香浓。刺身拼盘够晒仙气,有甜虾、油甘鱼、 三文鱼、海胆等,味道好新鲜好鲜甜,
刺身拼盘够晒仙气,有甜虾、油甘鱼、 三文鱼、海胆等,味道好新鲜好鲜甜,甜虾大大只,好好食。
另外仲有唔少嘅串烧可以食,例如鸡软骨串、 鸡棒串, 配埋烤肉汁烧,真系好味到唔讲得笑。
亦都叫咗啲小食,炸饺子、螺肉等等 ,味道都唔错, 饺子热辣辣、脆卜卜,绝对即叫即整。
最后试埋啲蛋糕同雪糕,尤其系要推荐下啲蛋糕同泡芙,细细粒可以试多几款,而且入面嘅cream好滑好香,可以一战。
今餐食到个个捧住肚走,希望个武汉肺炎疫情快啲过,大家可以放心再出街食饭啦。