2021-03-03
好朋友升职梗要庆祝食好啲啦,今次拣咗呢间炉端烧餐厅正宗日本师傅主理,即使系服务人员都讲得一口流利日本语,令你好似置身于日本🇯🇵餐厅今次安排嘅座位非常之好,面前就可以见到师傅嘅烧烤功架👍🏻呢间炉端烧餐厅竟然有万菜食,呢类型嘅款式系好少地方先有得食,咁就可以知道餐厅有几咁正宗!我同朋友拣咗几款本日之万菜:博多筑前煮、和牛肉牛蒡、鸡胸软骨南蛮渍、金平根菜、花椰菜酢物、茨城蕃茄同博多海带蒟蒻条。绝对无夸张,我食每一款万菜都赞叹不已!尤其系个鸡软骨(爽脆口感配衬洋葱🧅出奇地好味)、和牛肉牛蒡(牛肉味超浓郁同嫩滑),仲有不得不提个蕃茄,呢个茨城蕃茄只有3-4月先有得食,我冇谂过系蕃茄可以咁鲜甜美味❤️烧白粟米🌽:粟米鲜甜配上外层嘅牛油,令我重新爱上食粟米呢🙈鸡肝炙:我想像唔到呢份鸡肝会咁好味,外层烧得好香同扎实。但入面竟然系粉嫩粉嫩,点上师傅秘制嘅酱料,真系好味到出唔到声极上和牛牛舌:呢份牛舌绝对称得上极品,完全成为左我食牛舌top no. 1嘅餐厅,牛舌弹牙,每咬一啖就好似喺舌尖上跳舞一样☺️!烧牡蛎🦪:生蚝好新鲜,轻轻烧过就已经好好味酱汁烧饭团,玛格丽塔烧饭团🍙:原来新鲜嘅烧饭团系咁好味,完全刷新
我同朋友拣咗几款本日之万菜:
烧白粟米🌽:粟米鲜甜配上外层嘅牛油,令我重新爱上食粟米呢🙈
烧牡蛎🦪:生蚝好新鲜,轻轻烧过就已经好好味
酱汁烧饭团,玛格丽塔烧饭团🍙:原来新鲜嘅烧饭团系咁好味,完全刷新左我对饭团嘅认知,饭团带有小小嘅饭焦,而且好足料,大赞!
甜品方面叫咗星野村布甸同红豆年糕汤,布甸奶味香浓,甜而不腻;红豆年糕汤非常足料,经烧烤嘅年糕放入红豆汤,味道竟然系如此咁夹,呢度嘅甜品又带我进入一个新境界🥰
呢间餐厅绝对值满分💯,推荐比大家一试🤩