2020-09-08
朋友知道我钟意食泰国菜,放工后特登带我黎哩间泰国餐厅度晚膳,餐厅地方唔大,外面有露天座位,灯火灿烂,可惜疫情关系,我地只好选择在餐厅内用膳。我地叫左个新鲜波萝海鲜炒饭、冬阴功海鲜汤金边粉、椰汁三色冰、波萝沙冰及甜品。食物黎得好快,冬阴功海鲜汤金边粉卖相相当吸引,香喷喷,先饮口汤,味道超浓郁,好有冬阴功的味道,配料都好足,除左海鲜青口、虾、鱿鱼之外,仲有些什菇、生菜、蕃茄、青辣椒及芫茜,朋友非常喜欢,最后连汤都饮哂。新鲜波萝炒饭:系将炒好左既饭放入新鲜波萝里面再焗一焗先上枱,炒饭面仲配上肉松同腰果仁,至于炒饭就食到用左黄姜粉、蛋浆混合杂豆、海鲜、提子干及腊肠炒成,味道十足我之前食开的传统泰国菜馆一样。饮品三色冰:依家大部份泰国餐厅都好少有此饮品提供选择了,当中所用的椰汁饮到同平时所饮到的不同,应该加了椰糖及盐拌匀而制,提升了椰汁的味道更加香浓,底层的三色粒粒估计是马蹄染成制造,因为外层烟韧、口感爽脆,色泽望落吸引。波萝沙冰: 饮落酸酸地好fresh 。饮完又食完,到上甜品,店长好好人,比我地甜品可以同价钱的混合,于是我地叫左椰汁西米糕同椰汁千层糕哩两款传统泰国甜品,系我非常喜欢的甜品之列
波萝沙冰: 饮落酸酸地好fresh 。
饮完又食完,到上甜品,店长好好人,比我地甜品可以同价钱的混合,于是我地叫左椰汁西米糕同椰汁千层糕哩两款传统泰国甜品,系我非常喜欢的甜品之列,椰汁西米糕虽然面头白雪雪,底下却深藏不露,有西米、芋头、粟米,甜甜咸咸地混合一起食,有咬口之余又美味,另一款椰汁千层糕,食落仲暖暖地,口感香糯黏滑,正。
食完都仲觉得唔够,下次有空必定会再黎光顾。