2015-03-15
今日同屋企人庆祝生日, 今次由家姐话事食咩 就带爸爸妈妈黎试吓呢种韩式烧烤 佢地都觉得好有新鲜感, 马上拣几款靓海鲜先(快熟嘛!! 好肚饿哈哈)因为我地都睇开韩剧, 好多时对剧中嘅米酒特别有兴趣, cocktails一jug上, 酒精以果汁中和, 饮到停唔到口!Lemon cocktail $118 (3/5)先点一个细嘅试试, 甜甜地易入口, 味道都唔错! 后尾都点咗个大嘅再饮多次 烤鲍鱼$198 (5/5)鲍鱼只只都好新鲜, 一直见佢郁黎郁去, 店员帮我地烤好之后, 再剪细啲方便进食, 用生菜垫底唔怕海鲜过熟!! 鲍鱼好淋好容易咬开, 食到鲜甜味 韩式烤鳗鱼$178 (3/5)鳗鱼有啲骨要小心食! 肉质弹牙, 卷起上卖相好靓, 鳗鱼几乎有成个炉嘅直径咁长, 将一面先快煎几下, 就冇咁容易黐底烤辣猪肠$98 (5/5)不得不食!!! 烤辣猪肠 唔食猪内脏嘅我, 今次听咗店员推介就试下, 烤到面头干身就食得, 有啲似鸡皮嘅口感, 比较难咬开, 调味方面都好惹味! 送酒一流唔钟意辣嘅朋友可以点无经调味嘅猪肠 黑毛五花腩 $148 (5/5)仲可以系边到揾咁靓嘅五花腩? 数清
唔钟意辣嘅朋友可以点无经调味嘅猪肠
仲可以系边到揾咁靓嘅五花腩? 数清楚! 一共有七层!! 煎到一面脆身再反转, 耐心煎一阵再剪开, 将每边平均烤熟, 见到油脂气泡不停系表面跃动, 忍唔住唔包生菜就直接放入口, 膻味好香, 有少少粗海盐调味就够
跟图片不相符的八爪鱼, 仲以为系原只上, 有啲可惜, 但肉质厚身ok啦!
单睇刀工已经无得输!! 平均切成篱笆纹, 令调味更易渗入肉身, 食落好香又淋, 亦唔似用梳打粉腌过, 所以口感超好, 绝对要食!!
砌成花形上碟, 牛脷较薄身, 食落出奇地爽口, 好快就熟! 小心睇火
睇饮食节目介绍过即烧海鳗, 系香港从未食过一于点黎试下, 味道应该唔太差, 嘿嘿
一碟有两条, 平均放系炉边, 唔会咁抢火, 烤咗一阵店员好快手帮我地剪开海鳗 (当时我觉得有啲似卖紧牛杂, 哈哈), 鱼本身嘅味道似鱼春腥味, 跟住见到一粒粒嘅嘢, 一开始以为系鱼春, 因为未食过所以攞左一粒出黎, 用手指㩒吓佢, 都系整唔烂, 后尾先知系鱼脊骨, 哈哈, 有啲软身啲猪软骨, 又几特别!
惊喜之选!! 因为食完咁多热野, 食返个冷面真系降晒火
用冰盖住冷面配简单酱油汤底, 有鸡蛋青瓜白萝卜片相伴, 面质弹牙, 感觉冰凉舒服, 亦可加芥辣白醋转一转味道
平均消费$406.5, 4位, 8个食品+2 jug 饮品+1个冷面
大食一家又出动所以食贵咗, 我谂其他食客无我地食咁多应该$200-300
BBQ 7080
星期一至日: 16:00-02:00