2018-07-26
如果 生旧叉烧好过生仔,我希望可以生哩旧叉烧。是日嚟到大埔,系同一条小街,有好几多食店,日式拉面店都有两间。平日晚上八点几,全店十几个座位机乎满座,好彩仲有张2人枱。店员好快安排我哋就座,亦迅速奉上有柠味嘅水,好清新到口腔。店完亦有讲解餐牌,并叫我哋食面的要写纸。先上菜嘅竟然系炸物,刚炸起真系热辣辣,调味亦好香,点少少蛋黄酱,唔会好油2个拉面陆续送到拉面卖相中规中矩,除叉烧外,基本配料溏心蛋,卤笋,木耳丝,紫菜都齐,都算足料。话明系博多口味,汤底唔会太浓厚,面条较幼身而挂唔到汤汁味噌就较适合重口味人士,味噌香稍为补贴面条唔索味嘅不足不得不提就系块叉烧,一边烧至少少焦香,猪肉味浓,有D食评话佢太薄冇口感我就觉得咁先配合到哩个较”轻盈”嘅拉面,如果衬块厚切反而格格不入。另一样要试就系店员介绍嘅配菜,系师傅炒嘅辣芽菜,夹埋个面食又有另一番味道。加咗罐汽水,哩个价钱算系合理,下次会再嚟试埋其他小食。
平日晚上八点几,全店十几个座位机乎满座,好彩仲有张2人枱。
店员好快安排我哋就座,亦迅速奉上有柠味嘅水,好清新到口腔。
店完亦有讲解餐牌,并叫我哋食面的要写纸。
2个拉面陆续送到
话明系博多口味,汤底唔会太浓厚,面条较幼身而挂唔到汤汁
味噌就较适合重口味人士,味噌香稍为补贴面条唔索味嘅不足
加咗罐汽水,哩个价钱算系合理,下次会再嚟试埋其他小食。