2022-10-24
Bookmark左呢间和牛烧肉好耐,一直觉得佢嘅攞盘超靓、超吸引,今日终于可以见实物。餐厅先上一个海鲜拼盘、和牛沙律、牛美人玉子、仲有主角和牛并盘。🐂和牛并盘真系摆得好靓,一个多层小木架上面每层摆一款,清楚写明牛嘅部位。总共有9款牛:A5稀有汁烧千本筋、A4壶渍牛肋条、A5牛肩胛、A5牛颈脊、A5牛五花、A5牛小排、A5牛冧、A4牛肩梅花、A4后腰肉。牛冧最有质感,咬落有嚼劲牛小排最腍,油脂最丰盈、最有油香牛肩胛同牛肩梅花嘅肉味较浓,好香牛颈脊无论油脂、质感、肉香都唔错各款和牛嘅油脂都有靓靓雪花纹,完全唔肥腻,如果烧得啱啱好,仲有入口即化嘅牛油香同口感。靓靓和牛都系任食,牛肩胛同牛颈脊我地都有再叫,只系上菜唔会再用小木架。而肉质同第一轮都系差不多嘅质素,正!🥚牛美人玉子,系烧牛点生蛋食,牛肉够软腍,入口唔油腻,点唔点鸡蛋都好食,不过点过鸡蛋就入口就更滑捋捋。🐙🦐海鲜并盘非常丰富,有扇贝、虾、墨鱼、仲有甲罗烧配蒜蓉包。最钟意食甲罗烧,d蟹膏极鲜甜,混埋日本鸡蛋食就更香甜。蒜蓉包微烧一会,让蒜蓉酱融化后,再配埋甲罗烧一起食,口感、味道多层次,滋味无穷。🥗和牛沙律系薄切嘅烤香牛肉片伴沙律菜,
牛冧最有质感,咬落有嚼劲
牛小排最腍,油脂最丰盈、最有油香
牛肩胛同牛肩梅花嘅肉味较浓,好香
牛颈脊无论油脂、质感、肉香都唔错
🥗和牛沙律系薄切嘅烤香牛肉片伴沙律菜,入口几fresh。
🥢呢度仲有好多嘢食:前菜、沙律、刺身、寿司、炸物、一品料理等等……每样都再叫左d,榴梿炸弹好好食,榴梿味浓郁,外层烟烟韧韧;蟹肉汤好靓;辣酒煮蚬嘅蚬都大只、肥美,而且好香;黑松露鸡脾菇切条,配上松露酱烧香原来几好味。
🍣刺身都系食放题嘅重点。好新鲜、颜色鲜艳、肥美。三文鱼仲要系劲厚切,带子大大粒好鲜甜。
放题尾声一定系雪糕啦,呢度有款平时放题少见嘅柠檬芝士蛋糕味嘅雪糕,卖相超靓,甚至几似真蛋糕,入口好浓嘅柠檬味,食左咁多肉,有d咁fresh嘅甜品作总结,完美。
其实加埋一先系500几,钟意食牛嘅,呢个价钱真系完全唔贵。而刺身及其他食物都有水准,难怪人气几高。👍👍