2021-11-26
如痴如醉,所以再次光临😆第一次帮衬渝痴渔醉竟然系系外卖平台度嗌。铜记送到湾仔,啲鱼仍然系脆卜卜。当下就俾佢嘅豆花烤鱼迷倒了。所以之后又同friend子到现场考察。果次就系试佢嘅放题,cp值劲高👍🏻由于对渝翁招牌豆花烤鱼念念不忘,所以又再特登带埋mala friend子去麻辣下。🏅 渝翁招牌豆花烤鱼 🏅可以拣3款🐠: 桂花鱼、清江鱼、凌波鱼。我哋拣咗凌波鱼(因为𠮶名好得意🤣)。需时15-20分钟。凌波鱼非常新鲜,肉质嫩滑,吸埋啲麻辣汁,系魔鬼与天使嘅混合!叫得做豆花烤鱼,当然要有豆腐花。不过,呢度用左百福豆腐啲朋友~but equally good😋😋呢个招牌菜,亮点系个汁。对比起普通麻辣汁,佢嘅汁麻辣得黎,又带住啲清新嘅味道。Mala Friend子话似系香茅味。就系多咗呢个清新味,成个感觉就升华咗,更加丰富同埋细腻。话虽如此,呢味菜仍然会辣到流鼻水🌶 不过,对于钟意食辣野嘅朋友,呢个系属于小小辣、多多趣嘅level😋👎🏻话说呢个招牌菜系以时价及原价计,我哋预期佢会如一般烤鱼咁,有配菜。而我第一次叫外卖时,系有劲多唔用配菜,例如莲藕、金菇等。点知今晚佢上菜嘅时候只系得条鱼,货式不似预期
🏅 渝翁招牌豆花烤鱼 🏅
可以拣3款🐠: 桂花鱼、清江鱼、凌波鱼。
我哋拣咗凌波鱼(因为𠮶名好得意🤣)。
需时15-20分钟。
👎🏻话说呢个招牌菜系以时价及原价计,我哋预期佢会如一般烤鱼咁,有配菜。而我第一次叫外卖时,系有劲多唔用配菜,例如莲藕、金菇等。点知今晚佢上菜嘅时候只系得条鱼,货式不似预期。我哋无办法,就唯有加钱,改为top up版放题,即系食特色烤鱼嘅同时,又可以以自助餐形式食埋火锅。
渝翁招牌豆花烤鱼
👍🏻待应非常有礼,亦非常严谨执行防疫措施。
👍🏻放题嘅火锅食材都齐全:有一串串嘅虾同鱿鱼(虽然细只,仍然可以满足口瘾)、各种丸、菜类、🍄⋯⋯仲有饮品同啤酒🍻任饮(酒精对friend子黎讲好重要😆)
👍🏻小食炸鱼糕出奇地高质!外面炸到脆卜卜,入面软棉棉,有鱼鲜味,极力推介😋
炸鱼糕
👎🏻地方有啲窄,尤其系客人需要到食物区攞嘢食,要非常小心。不过,系寸金尺土嘅香港,大家都训练有素㗎啦。香港人,能屈能伸😌
👎🏻90分钟放题有啲赶。都系𠮶句,赶系香港人嘅日常🏃🏻♂️🏃🏼🏃🏻🏃🏼🏃🏽♂️无嘢嘅,鬼叫佢咁受欢迎咩😌我6:30入座,舖头已经就嚟full晒。去到我埋单时,门口仲有好多客等紧位。
🍻离开嘅时候,意犹未尽。无他嘅,有咩爽得过麻辣火锅加啤酒?但醉翁之意,又何尝只在酒呢?🍻