2017-12-01
今日天气冻左,一谂就会谂不如打边炉啦。而家火锅店开到成行成市,一年四季想几时打边炉都好方便。喜锅近油麻地地铁站,行过黎约6-8分钟,收工黎到差不多8点,等左一阵就有位啦。黎食火锅一坐低就梗系睇左汤底先啦,店员向我地推介佢地嘅人气之选--招牌花胶鲨鱼骨胶源汤锅,佢话好多人都拣呢个,只系$168而且仲送甘香泡饭,认真抵食。松脆嘅油炸鬼配上爽口墨鱼,而且仲可以沾上酸甜酱去食,香口又弹牙,口感十足。呢个就系招牌汤底,花胶鲨鱼骨胶源汤锅,下面一桶系送嘅甘香泡饭。火锅前梗系饮左汤先,话晒都系花胶汤,仲特登叫老婆饮多碗,养颜而且可以补充骨胶源,健康又好味。花胶都几大块,好易就揾到,绝对唔系湿湿碎果啲,用料绝不马虎。见佢做紧推广,大大枝生力清啤都只系$18,点可以错过呀。另外我仲想叫个牛魔王塔,但得我同老婆两个人,叫左个塔又怕食唔到其他野,唯有放弃。之后店员推介佢地嘅牛颈脊,话绝对系上等货,食完包你赞好。既然系咁,就试下啦。靓嘅牛肉真系唔驶渌好耐,拖一拖水就食得。一放入口,肉质相当鲜嫩,我仲专登唔点豉油,果阵牛味出晒黎,非常浓厚,真系无令人失望。我相信我会为呢个牛颈脊而再黎呢到食呀。云吞皮够薄,但夹起
而家火锅店开到成行成市,一年四季想几时打边炉都好方便。
黎食 火锅一坐低就梗系睇左汤底先啦,
店员向我地推介佢地嘅人气之选--招牌花胶鲨鱼骨胶源汤锅,
叫左个塔又怕食唔到其他野,唯有放弃。
之后店员推介佢地嘅牛颈脊,话绝对系上等货,食完包你赞好。
既然系咁,就试下啦。
我相信我会为呢个牛颈脊而再黎呢到食呀。
云吞皮够薄,但夹起又唔容易散,可见包云吞师傅嘅功力。
而且每只云吞都有几只虾,而且虾好新鲜,食落好爽。
挂住食靓牛同云吞,差啲唔记得个泡饭添。
滚完啲好嘢食,攞呢个花胶汤底黎捞个泡饭就啱数啦,
个饭金黄色好特别,好似脆米又似米通,未浸汤时非常脆口,
浸左汤又觉得佢够甘香好味。试完定会爱上。
最后又点少得火锅必叫嘅响铃卷,刚刚炸起卜卜脆,
浸一浸汤,尽吸今晚嘅精华,正正正。