2018-11-12 123 浏览
北角宜条街愈来愈多好食既餐厅,有古月、青藏、villa villa、全部我都食过晒,系时候试埋Soul9+ 啦~一入到去,已经feel到一阵英伦味,尤其系𠮶个好吸睛嘅英式电话亭,最啱打卡!墙上仲好多具特色嘅装饰同小摆设,钟意vintage嘅朋友可以黎影下啲文青相。环境有特色固然系加分位,不过食物质素先系戏肉,即刻试下啲嘢食见真章先。睇左先前啲食评,见到个海胆risotto好吸引咁,谂都唔驶谂就叫左。 《原板海胆黑松露蟹膏意大利饭》果然冇失望,意大利饭黎到真系哗左一声,海胆原板上,剩系海胆已经觉得值回票价。侍应教我地放少少饭,海胆同蟹膏落紫菜包著,好似手卷咁食。味道方面,意大利饭唔会太硬,十分适合香港人既口味,黑松露香味十足,再加上海胆同蟹膏既鲜味,简直食到停唔到口,个人认为系最好食同一定要食既菜式。《柠皮炸鸡翼》鸡翼非常脆,未食过咁脆既炸鸡翼,鸡翼肉质好嫩,柠檬味亦会慢慢渗透出嚟,有种清新既感觉。但如果有埋个柚子酱沾下,就perfect 啦! 记得,记得炸鸡翼一定要趁热食,冻左无咁好食架!《煎北美银花鲈鱼》鲈鱼个皮煎得好脆,肉质非常嫩口,外脆内软。薯蓉好香滑加上黑松露嘅香味,令配菜都升

《原板海胆黑松露蟹膏意大利饭》

柠皮炸鸡翼

《柠皮炸鸡翼》

煎北美银花鲈鱼

《煎北美银花鲈鱼》
鲈鱼个皮煎得好脆,肉质非常嫩口,外脆内软。薯蓉好香滑加上黑松露嘅香味,令配菜都升左令一个层次。

总括而言,呢一餐好满足,尤其系食到新鲜嘅海胆同超浓郁嘅黑松露,而且餐厅侍应都好nice ,好有礼貌,解释食法都好详细,我一定会再返黎食嫁!
柠皮炸鸡翼
煎北美银花鲈鱼