2010-11-28 42 浏览
朋友Y终于找到一份称心如意的工作。身为好朋友,我和朋友L当然要贺一贺佢。我们仨就来到THE ONE的金宝泰国菜馆食晚餐。我们先来个泰式鲜虾刺身。哗,啲虾真系好好食,好爽口,新鲜又弹牙。加上蒜头和红辣椒,非常醒胃。到写呢一刻,谂起佢,我仲流紧口水。不过,那些辣椒真系几辣,如果唔食得辣,就一定要拨走。然后是泰式猪颈肉。猪颈肉非常惹味 啲皮脆脆地,烤得入味得来啲肉又唔韧。再来就是朋友Y钟意的凤抓沙律。朋友Y一看相当高兴因为有很多凤抓。啲凤抓非常爽口。不过就一般的白云凤抓,而且都几辣。唔食得辣的要小心。终于都有热辣辣的嘢食 扎肉蒸粉包。啲馅的味道唔错,啲皮唔系好厚 不过,就油左啲。之后就是青咖哩海鲜锅。啲青咖哩超好味 咖哩香得黎又唔系好辣,绝对可以用黎捞饭食。天妇罗料 - 虾、蕃薯和萝卜,有啲淋,唔够脆。软壳蟹配咖哩都OK,不过,墨鱼就感觉怪怪的,又不是特别好食。其他一般。再来是菠萝炒饭。一般酒楼水准的菠萝炒饭,不过不失,志在饱肚。食物是非常不错的。但楼面好细,位同位之间的空间少到一个100磅的女子都要打侧身行先过到。感觉好似夹硬「唧」啲位比佢地开舖。发展商真系「善用空间」...
我们仨就来到THE ONE的金宝泰国菜馆食晚餐。
泰式鲜虾刺身

然后是泰式猪颈肉。猪颈肉非常惹味
啲皮脆脆地,烤得入味得来啲肉又唔韧。

泰式猪颈肉

再来就是朋友Y钟意的凤抓沙律。朋友Y一看相当高兴
凤抓沙律

终于都有热辣辣的嘢食
扎肉蒸粉包。啲馅的味道唔错,啲皮唔系好厚
不过,就油左啲。
扎肉蒸粉包

之后就是青咖哩海鲜锅。啲青咖哩超好味
青咖哩海鲜锅的天妇罗料

青咖哩