2017-10-12
大坑嘅美食真系多不胜数,每次来到大坑都怀念中学七年在铜锣湾嘅时光。今晚同大学同学去大坑试试川菜,原来呢间铺头由几年轻靓仔嘅店主打理,有惊喜㖞!门面光鲜,店内虽然唔大但坐得舒服,而且干净企理。先试售完即止嘅招牌担担面,只系$20!份量约平时嘅2/3,无汤但热食,肉碎加埋葱花好夹,而且个汁好浓郁,些少麻辣,超正!鸡丝芝麻酱面又系平靓正,份量同担担面一样,有啲和风食法,但花生酱味出好多,鸡肉都新鲜嫩口,系估唔到咁嘅价钱,水准都咁高!面身又干又有口感,软硬适中,好想再追加!主菜好快就到,餐牌推荐嘅招牌大粒辣子鸡,花椒八角劲香,鸡粒本身炸过,由于大大粒,中间仍然鲜嫩多汁,果然是招牌菜!呢个土匪鸡翼同我想像中嘅味道都几不一样,孜然粉嘅味道好出,但炸过嘅鸡翼比平时煎嘅又别有风味,好彩佢一啲都唔油腻,每人食两只绰绰有余!食太多肉要一碟蔬菜中和一下,就点了最爱的凉拌茄子,系担担面汁加麻酱,幼身茄子混酱冻食好好嘅配搭。呢间店野食真系好好食,估唔到年轻人都煮到咁好食川菜,而且老板好nice,隔离有枱外国人对食物唔熟悉,老板都笑容满面慢慢介绍,加一百分!下次多啲人来试多几味!