2012-12-20
事源是Lunch hour见到好多学生同Office 人排队系买呢间新开日本小店买午餐便当。。所以又贪得意试下啦!但个次冇影相。。总之就好靓,又有好多唔同嘅食物。。好似日式便当咁,好丰富好多颜色^^。。Overall都真系好味,但最突出嘅系个辣味蟹柳卷…唔知点解个辣味同蟹柳丝嘅味道同口感真系好夹。。所以放工就买咗盒番屋企同老公食!买咗几次老细话叫我试下其他卷!都好好味架!好啦今日老公接放工就一于堂食!应该系位置僻静嘅原因…其实唔系附近多嘅人根本未必留意到!所以可以包场^_^!其实小店亦只可坐约6-8人!厨师亦只有老细一个!由于Menu上太多不知材料的Sushi Roll名称…”东京爆脆” “蜘蛛”等我看不明白…就同老细讲不如你帮我地整你认为最值得推介嘅卷啦!老细很细心地问我地有冇咩唔食后,就开始煮啦!Open Kitchen 不停传出好多煮食声音!令我加倍期待!kaka!好~终于open rice啦!!好靓呀!!!一见到我同老公都叫咗出声!!好靓呀!老细解说上面一条的是香蕉包住炸𧎚@@...香蕉Sushi….真系未食过…当然仲有好多Sauce同其他食材如牛油果!下面系芝士鳗鱼卷,上面有
好~终于open rice啦!!好靓呀!!! 一见到我同老公都叫咗出声!!好靓呀!老细解说上面一条的是香蕉包住炸𧎚@@...香蕉Sushi….真系未食过…当然仲有好多Sauce同其他食材如牛油果!下面系芝士鳗鱼卷,上面有薯片碎丰富层次感!!两种都真系好好味…犀利嘅系不同材料味道同口感上嘅配合…好明显系谂过晒…饭同食材嘅比例令你真系食到每一样食物的味道….讲易做难…..我系外国同香港都食过好多sushi roll…好多时一系太多饭,一系太多Sauce…令客人只系食到一种味…但老细明显是谂过晒…好俾心机…功夫亦很到家….令我两口子立刻追加^^!!都系请老细话事!
今次我听到焗炉嘅“叮”一声。。。 惊喜一浪接一浪。。老细话呢个系焗嘅。。。焗嘅Sushi roll…闻所未闻@@
味道亦真的闻名不如吃掉^O^是我最爱的一个!!里面有芝士,带子,蟹柳丝同青瓜!!好丰富好好味!!!个外形仲好可爱!!
吃过三个超好味嘅特色卷后同老细倾咗阵计!原来老细于美国一间酒店做寿司师傅做咗好多年,由于很多客人基于不同国藉,文化!食材方面的考虑很花心机!有客人不吃猪,有些不吃鱼,五花百门。。所以并冇指定Menu,好多时都系要佢谂晒。。所以迫住不停创新!但就令佢设计咗好多独有自家卷物,佢话现在随时可做出超过200种卷物。。睇黎都要不停去食了!!
结帐3个卷物约180大元,非常满足!!!
题外话/补充资料:
Lunch 亦吃过咖喱猪扒饭^^都值得一吃的!!但午餐时段点卷物可能要等耐D..因为有好多人买外卖....晚上坐低堂食较为适合!