2013-09-19
今日同事推介下, 与4位同事一齐去老富昌试食Lunch. 去到门口, 店员用很不礼貌的语气问"有无book位?" ( 心想呢间系咩法国餐厅会咁样招待客人?!) Order咗3份Set C焗鸡扒(另加白饭$8), 1份Set B烩牛脷. 同事们食咗一啖就异口同声话D鸡扒有怪味, 似鸭嘅膻味. 我都试咗一啖, 唔识形容嘅怪味... 牛脷算正常, 不过个白饭好硬, 唔啱我口味. 同Waitress反映咗D鸡扒有膻味, Waitress转头返嚟嘅回覆竟然系"个D系鸡扒上炸蒜蓉嘅味". ( 唔通我地连膻味同蒜蓉味都唔识分?!) 之后同事们都唔接受呢个答覆, Waitress就唔太高兴面黑黑咁话"咁俾Menu你地睇下转D乜嘢啦"呢餐食得唔好开心, D staff无礼貌, 面对投诉唔识处理反而黑面. 虽然只系一个Set Lunch, 都应该有基本嘅Quality. 我个人认为膻味可能是不同肉类摆放引发的问题, 作为一间老牌餐厅, 应采纳意见, 检讨一下流程上有没有出现问题, 积极一点去处理.
Order咗3份Set C焗鸡扒(另加白饭$8), 1份Set B烩牛脷. 同事们食咗一啖就异口同声话D鸡扒有怪味, 似鸭嘅膻味. 我都试咗一啖, 唔识形容嘅怪味... 牛脷算正常, 不过个白饭好硬, 唔啱我口味. 同 Waitress反映咗D鸡扒有膻味, Waitress转头返嚟嘅回覆竟然系"个D系鸡扒上炸蒜蓉嘅味". ( 唔通我地连膻味同蒜蓉味都唔识分?!) 之后同事们都唔接受呢个答覆, Waitress就唔太高兴面黑黑咁话"咁俾Menu你地睇下转D乜嘢啦"